The relationship between bilingual young adults' English proficiency levels and learning styles
Çift ana dilli genç yetişkin öğrencilerin İngilizce dil yeterlilikleriyle öğrenim stilleri arasındaki ilişki
- Tez No: 683195
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAY BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: öğrenme stilleri, özerklik, İngilizce seviyelerinin yeterliliği, çift dilli öğrenme, learning styles, autonomy, proficiency levels of English, bilingualism
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Sınıfların çoğunluğu, öğrenme stilleri, stratejileri, yetenekleri, ihtiyaçları, ilgileri, dil bilgileri, motivasyonları vb. açısından farklı öğrencilerden oluşmaktadır. Öğrenciler aynı seviyede, hızda ilerlemedikleri ve aynı öğrenim stillerine sahip olmadıklarından ötürü, öğretmenler her bir öğrenciye ulaşabilme endişesi duymaktadır. Bu çalışmanın amacı, iki dilli karma cinsiyetli öğrencilerin öğrenme stili tercihlerini belirlemek ve akademik başarıları ile öğrenim stili tercihleri arasında bir bağlantı olup olmadığını görmektir. Betimsel ve nicel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı çalışmada,veri toplama araçlarından Reid'in İngilizce Öğrenim Stili Tercih Anketi, İngilizce Seviye Testi ve ayrıca Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Katılımcılar, Sahakyan-Nunyan Ermeni Okulu'ndan yeni mezun olan, 18 yaşında, farklı İngilizce seviyelere sahip 30erkek ve 30 kız, toplam 60 iki dilli genç yetişkinden oluşmuştur. Çoğu orta düzey İngilizce seviyesinde olup, İngilizce seviyeleri cinsiyetlerine göre normal düzeyde bir dağılım göstermiştir. Sonuçlar, yalnızca görsel ve grup alt boyutlarında, katılımcıların İngilizce seviyeleri ile öğrenim stilli tercihleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Kalan 8 boyut ile İngilizce seviyeleri arasında bir anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Kız öğrenciler bağımlı öğrenim stilini tercih etmişken, erkek öğrenciler bağımsız öğrenim seçilini seçmişlerdir ağırlıklı olarak. Araştırma sonuçları kültürel psikoloji bağlamında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The majority of classrooms are made up of students who are diverse in terms of, for instance, learning styles, strategies, abilities, needs, interests, language knowledge and motivation. Teachers feel concerned about reaching each student because they do not progress at the same level and pace and do not have the same learning styles. The aim of this study was to determine the learning style preferences of bilingual mixed-gendered students and to see whether there was a connection between their academic achievements and learning style preferences. The descriptive research design and quantitative method were used to investigate the research problem. Within the scope of the research, three data collection tools, namely the Reid's English Language Learning Style Preference Questionnaire to determine the learning styles of the participants, the Outcomes Placement Test to determine their English proficiency levels and the Demographic Information Form to get general information about the participants, were used. The participants consisted of sixty 18 year-old, bilingual young adults, 30 males and 30 females with diverse levels of English, who had graduated from Sahakyan-Nunyan Armenian School in Turkey. Most of them had an intermediate level knowledge of English and their proficiency of English levels was normally distributed between the genders. The results indicated that only in the visual and group sub-dimensions were there statistically significant relationships between the participants' proficiency of English levels and ten learning styles. There was no relationship between the remaining eight dimensions and the proficiency of English levels. While female students' learning style preference was dependent, male students had the highest scores on the independent dimension. The research results were evaluated in the context of cultural psychology.