Aile işlevselliğinin matematik başarısıyla ilişkisi: Güney Kore-Türkiye karşılaştırması
The relationship between family functioning and mathematic success: South Korea-Turkey comparison
- Tez No: 349982
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KEREM KARAAĞAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik Başarısı, Aile İşlevselliği, Fonksiyonel Aile, Mathematic Success, Family Functioning, Functional Family
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırma ile 13-14 yaş grubundaki öğrencilerin aile işlevselliklerinin, matematik başarılarıyla olası ilişkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bununla birlikte bu ilişkinin öğrencilerin yaşadıkları şehir ve sınıf düzeylerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Araştırmanın evrenini, 2010-2011 eğitim öğretim yılında İstanbul?daki devlet okullarının 7. ve 8.sınıflarında okumakta olan öğrenciler ve Seul?deki ortaokulların 1. ve 2.sınıflarında (13-14 yaş) okumakta olan öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini, 2010-2011 eğitim öğretim yılında Türkiye, İstanbul ilinde 7 ve 8.sınıf düzeyindeki (13-14 yaş) 319 öğrenci ve Güney Kore, Seul ilinde 13-14 yaş grubundan 298 öğrenci oluşturmaktadır. Örneklemin oluşturulması için oransız küme örnekleme yöntemi kullanılmıştır. İlişkisel tarama modelindeki araştırmada veri toplama aracı olarak ?Matematik Başarı Testi?(Çanakçı, 2008) ve ?Aile Değerlendirme Ölçeği?(Bulut, 1990) kullanılmıştır. Veri analizi aşamasında, öğrencilerin matematik başarı puanlarının ve aile işlevselliği alt boyutlarının aritmetik ortalama ve standart sapmaları hesaplanmıştır. Ayrıca matematik başarısıyla aile işlevselliği arasında olası ilişki incelenmiştir. Öğrencilerin matematik başarılarının sınıf düzeyi ve bulundukları şehre göre farklılaşıp farklılaşmadığı belirlenmiştir. Matematikte başarılı olup olmama durumları ile ailelerini sağlıklı algılayıp algılamama durumları arasında bir ilişki olup olmadığına bakılmıştır. Araştırma sonucunda, öğrencilerin matematik başarıları ile aile işlevselliği alt boyutlarından problem çözme, iletişim, roller, duygusal tepki verme ve gereken ilgiyi gösterme arasında korelasyon olduğu görülmüştür. Bu sonuçlar öğrencilerin sınıf düzeylerine ve yaşadıkları şehre göre farklılık göstermektedir. Öğrencilerin matematikte başarılı olup olmamaları ile aile işlevselliğinin iletişim, roller, duygusal tepki verme, gereken ilgiyi gösterme ve genel işlevler alt boyutları bakımından ailelerini sağlıklı algılayıp algılamamaları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bu sonuçlar öğrencilerin sınıf düzeyleri ve yaşadıkları şehre göre farklılık gösterirken, aile işlevselliğinin davranış kontrolü alt boyutu ile matematik başarısı arasında hiçbir durumda ilişki olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to determine the relationship between the mathematic success and family functioning patterns within family of students between the ages of 13-14. Besides, it is inquired whether this relationship differentiate according to level of class and place of residence. The population comprises the students of 7th and 8th classes of state schools educating in Istanbul and students of 1st and 2nd classes of secondary schools (ages 13-14) educating in Seoul in the academic year of 2010-2011. The sample of the study consists 319 students from 7th and 8th classes (ages 13-14) of state schools educating in Istanbul and 298 students from 1st and 2nd classes of secondary schools (ages 13-14) educating in Seoul in the academic year of 2010-2011. Cluster sampling method is used to determine the sample. The questionnaire which is developed by Çanakçı, (2008) is used to collect information about mathematic success level of the students; also, Family Evaluation Scale developed by Bulut, (1990) is used to determine the family functioning, as a data collection instrument in this relationship screening type of study. In the data analysis stage, the arithmetic mean and standard deviations of mathematic success points and subscales of family functioning are calculated. Also, the possible relationship between mathematic success and family functioning is investigated. Besides, it is inquired whether this relationship differentiate according to level of class and place of residence. The relationship between the math success level and perception of their families as healthy or unhealthy is inquired. The results of this study indicated that there is significant correlation between mathematic success and some of the subscales of family functioning (problem solving, communication, roles, affective responsiveness, affective involvement). These results differ according to level of class and place of residence. There is a significant relationship found between mathematic success and the perceptions of students about their family (whether healthy or unhealthy) in terms of some subscales of family functioning (communication, roles, affective response, affective involvement and general functions). When these results differ according to level of class and place of residence; behavior control, a subscale of family functioning, indicated no relationship with mathematic success under any condition.