Student and instructor perceptions on feedback to student writing
Öğrenci ve öğretmenlerin öğrencilerin yazılarına verilen geribildirimle ilgili görüşleri
  1. Tez No: 350151
  2. Yazar: GÖKÇE VANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖLGE SEFEROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Geribildirim, tutum, algı, öz yeterlik, Feedback, attitude, perception, self-efficacy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Yazma öğretiminde süreç temelli yaklaşımın ortaya çıkmasıyla beraber öğrencilerin yazılarına öğretmenlerin verdiği yazılı bildirimler önem kazandı. Literatürde öğrencilerin yazılarına ne zaman ve nasıl bir öğretmen geribildirimi sağlanması konusunda birçok çalışma yapılmıştır. Buna karşılık, öğretmen ve öğrencilerin öğretmen geribildirimleri hakkındaki algılarına yönelik çok az çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin öğretmen geribildirimleri hakkındaki beklentilerini, tercihlerini ve bu bildirimleri kullanma şekillerini ve öğretmenlerin yazılı geribildirim hakkındaki algılarını ve öğrencilerden beklentilerini araştırmaktır. Bu amaçla, araştırmacı bu çalışmayı planlamıştır ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde İngilizce 102 dersi kapsamında uygulamıştır.Çalışmanın verileri nicel ve nitel veri toplama araçları aracılığıyla elde edilmiştir. Bu araçlar öğrencilere uygulanan bir anket ve Yazma Öz Yeterlik Ölçeği ile bazı öğrenciler ve Modern Diller Bölümü'nde görev yapan bazı öğretmenler ile yapılan mülakatlardır. Veriler 2009-2010 akademik yılı bahar döneminde toplanmıştır.Toplanan verilerin nicel ve nitel analiz sonuçları hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin bir öğrencinin yazma becerisini geliştirmede öğretmenlerin anahtar bir rol oynadığını düşündüğünü göstermiştir. Fakat öğretmenlerin sunduğu geribildirim ve öğrencilerin beklentileri arasında bir uyumsuzluk olduğu görülmektedir. Çalışma ayrıca öğrencilerin öğretmen geribildirimleri hakkındaki beklentilerinin, tercihlerinin ve bu bildirimleri kullanma şekillerinin öğrencilerin cinsiyeti ve okudukları fakülte gibi faktörlere göre değiştiğini de göstermektedir. Öğretmenlerin bu farklılıklar konusunda bilgili olmaları ve bu farkındalığı öğretim şekillerine yansıtmaları gerekmektedir. Son olarak, çalışma öğrencilerin yazma öz yeterlik inançları ve genel olarak öğretmen geribildirimleri hakkındaki algıları arasında pozitif bir ilişki olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
Giving written feedback to students essays has gained importance by the emergence of the process approach to teaching writing. In the literature, many studies have been conducted to when and how to provide teacher feedback to students? writing. In contrast, there have been very few studies on the teacher and students perceptions of teacher feedback. The aim of the present study is to investigate the EFL students? expectations of, preferences for and handling of teacher feedback and to investigate the instructors perception of written feedback and their expectations of the students. To this end, the researcher designed this study and carried it out in ENG 102 course at Middle East Technical University.The data for the study were collected through both quantitative and qualitative data collection tools. These tools were the questionnaire and the Writing Self-Efficacy Scale administered to the students and the interviews held with some of the students and instructors teaching at the Department of Modern Languages. The data were collected in the spring semester of the 2009-2010 academic year.Analyses of the collected data revealed that both the teachers and the students think that teachers play a key role in improving a students writing ability. However, there seems to be a kind of mismatch between what the students expect and what the teachers provide. The study also displays that the students expectations of, preferences for and their handling of teacher feedback changes according to some factors such as the students gender or faculty. The teachers should be aware of such differences and reflect this knowledge in their teaching practices. Finally, the study reveals that there is a positive correlation between the students writing self-efficacy beliefs and their perceptions regarding the value they attach to teacher feedback in general.