Üniversite öğrencilerinin flört şiddetine yönelik tutumları, toplumsal cinsiyetçilik ve narsisistik kişilik özellikleri arasındaki ilişki
The relationship among university students' attitudes towards dating violence, sexism and their narcissistic personality traits
  1. Tez No: 350200
  2. Yazar: AHMET YUMUŞAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RUKİYE ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Flört şiddeti, Toplumsal Cinsiyet, Cinsiyetçilik, Narsisizm, Dating violence, Sexism, Narcissism
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinin flört şiddetine yönelik tutumları ile toplumsal cinsiyetçilik tutumları ve narsisistik kişilik özellikleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Ayrıca üniversite öğrencilerinin flört şiddetine yönelik tutumları, toplumsal cinsiyetçilik tutum düzeyleri ve narsisistik kişilik özelliklerinin cinsiyet, öğrenim gördükleri fakülte, flört ilişki durumu, flört ilişkisinde şiddete maruz kalma ve flört ilişkisinde şiddete başvurma durumuna göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Araştırmanın örneklem grubunu, 2012-2013 eğitim öğretim yılından orta karadenizde bir devlet üniversitesinde öğrenim gören 1171 üniversite öğrencisi oluşturmuştur. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından Türkçeye uyarlanan ``Flört Şiddetine Yönelik Ölçek takımı olan; Erkeğin Flörtte Uyguladığı Psikolojik Şiddete Yönelik Tutumlar, Erkeğin Flörtte Uyguladığı Fiziksel Şiddete Yönelik Tutumlar, Kadının Flörtte Uyguladığı Psikolojik Şiddete Yönelik Tutumlar ve Kadının Flörtte Uyguladığı Fiziksel Şiddete Yönelik Tutumlar Ölçekleri? ile Sakallı-Uğurlu (2002) tarafından uyarlanan ``Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik Ölçeği?, Sakallı-Uğurlu (2008) tarafından uyarlanan ?Erkeklere İlişkin Çelişik Duygular Ölçeği? ve Kızıltan (2000) tarafından uyarlanan ?Narsisistik Kişilik Envanteri? kullanılmıştır ve ayrıca araştırmaya katılan öğrencilerin çeşitli demografik özelliklerini saptamak için araştırmacı tarafından hazırlanan ``Kişisel Bilgi Formu?? kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde pearson korelasyon analizi, t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda; üniversite öğrencilerinin flört şiddetine yönelik tutumları ile çelişik duygulu cinsiyetçilik düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu, erkeklere ilişkin çelişik duyguları ile flört şiddetine ilişkin tutumları arasında yine pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Üniversite öğrencilerinin narsisistik kişilik özellikleri ile flört şiddetine ilişkin tutumları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Üniversite öğrencilerinin demografik değişkenlere (cinsiyet, öğrenim gördükleri fakülte, flört ilişki durumu, flört döneminde şiddete maruz kalma ve flört döneminde şiddete başvurma) göre flört şiddetine yönelik tutumlarında anlamlı farklılık olduğu gözlenmiştir. Üniversite öğrencilerinin çelişik duygulu cinsiyetçilik puanlarında demografik değişkenlere (cinsiyet, öğrenim gördükleri fakülte, flört ilişki durumu, flört döneminde şiddete maruz kalma ve flört döneminde şiddete başvurma) göre anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Üniversite öğrencilerinin narsisistik kişilik özelliklerinde demografik değişkenlere (cinsiyet, öğrenim gördükleri fakülte, flört ilişki durumu, flört döneminde şiddete maruz kalma ve flört döneminde şiddete başvurma) göre anlamlı bir farklılık gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the relationship between the attitudes of university students towards dating violence and towards sexism and their narcissistic personality traits was investigated. Also, it was investigated whether the students?attitudes towards dating violence, their sexism levels and their narcissistic traits had differed with respect to their gender, faculty, dating relation status, exposure to violence in a dating relation and inflicting violence in a dating relation or not. The sample of this research consisted of 1171 students who studied at a state university in Middle Black Sea Region during 2012-2013 academic year. In this research, ``The Attitudes Towards Dating Violence Scales; Attitudes Towards Male Psychological Dating Violence Scale, Attitudes Towards Male Physical Dating Violence Scale, Attitudes Towards Female Psychological Dating Violence Scale, Attitudes Towards Female Physical Dating Violence Scale Violence Scale? which were adapted into Turkish by the researcher and ``Ambivalent Sexism Inventory? adapted by Sakallı-Uğurlu (2002), ?The Ambivalence Toward Men Inventory? adapted by Sakallı-Uğurlu (2008) and ?Narcissistic Personality Inventory? adapted by Kızıltan (2000) were used as data collection tools. Personal information form prepared by the researcher was used in order to determine the demographic characteristics of the students participating in the research. During the data analysis, Pearson?s correlation analysis, t-test and one-way analysis of variance were used. As a result of the research, it was determined that university students? attitudes towards dating violence correlated with their ambivalence sexism levels positively and significantly, and also, ambivalence toward men correlated with their attitudes towards dating violence pozitively and significantly. It was determined that there was a positive and significant correlation between the university students? narcissistic personality traits and their attitudes towards dating violence. A significant difference in the students? attitudes towards the dating violence with respect to their gender, faculty, dating relation status, exposure to violence in a dating relation and inflicting violence in a dating relation was observed. A significant difference in the university students? ambivalent sexism scores with respect to their gender, faculty, dating relation status, exposure to violence in a dating relation and inflicting violence in a dating relation was determined. A significant difference in the university students? narcissistic personality traits with respect to their gender, faculty, dating relation status, exposure to violence in a dating relation and inflicting violence in a dating relation was observed.