Argümantasyon odaklı kimya öğretimi
Argumentation focused chemistry teaching
- Tez No: 350221
- Danışmanlar: PROF. DR. FİTNAT KÖSEOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilim Eğitimi, Kimya Eğitimi, Öğretmen Eğitimi, Argümantasyon, Science Education, Chemistry Education, Teacher Education, Argumentation
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
Bu nitel durum çalışmasının temel amacı, araştırmacı tarafından geliştirilen ve bilimde ve bilim eğitiminde argümantasyonun rolünü vurgulayarak kimya eğitiminde bir öğrenme ve öğretme yaklaşımı olarak argümantasyonun uygulanmasını desteklemeye odaklanan ?Argümantasyon Odaklı Kimya Öğretimi? dersi bağlamında kimya öğretmen adaylarının bilimde ve bilim eğitiminde argümantasyon hakkında gelişen anlayışlarını ayrıntılı bir şekilde incelemekti. Araştırmanın katılımcıları Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Kimya Eğitimi Anabilim Dalı'nda 2006-2007 öğretim yılında 5. sınıfta öğrenim gören 23 kimya öğretmen adayı idi.Çalışmada ön ve son açık uçlu soru formu, katılımcıların günlükleri, yarı-yapılandırılmış görüşmeler, çalışma kâğıtları, derslerin video kayıtları ve araştırmacının günlüğü veri kaynakları olarak kullanıldı. 16 katılımcı ile derinlemesine görüşmeler yapıldı. Verilerin analizi ve değerlendirilmesinde ise temellendirilmiş kuram veri çözümleme metodolojisi kullanıldı.Çalışmanın bağlamını oluşturan ?Argümantasyon Odaklı Kimya Öğretimi? dersi haftada 3 saat olmak üzere 10 hafta sürdü. Ders beş oturum şeklinde düzenlendi:1-Bilimde ve Bilim Eğitiminde Argümantasyon,2-Argümantasyonda Küçük Grup Tartışmaları,3-Bilim Eğitiminde Argümantasyonu Uygulama Stratejileri,4-Argümantasyonu Modelleme ve Yazılı Argümantasyonu Destekleme, ve5-Argümantasyonu DeğerlendirmeAraştırmanın bulguları, katılımcıların ?Argümantasyon Odaklı Kimya Öğretimi? dersine katıldıktan sonra bilimde ve bilim eğitiminde argümantasyon hakkındaki anlayışlarında önemli değişmeler ve gelişmeler olduğunu ortaya koydu. Öğretmen adayları ?Argümantasyon Odaklı Kimya Öğretimi? dersine katıldıktan sonra argümantasyonu bilimin temel bir bileşeni olarak gördüler ve bilimde argümantasyonun rolünü daha iyi kavradılar. Öğretmen adayları bir öğrenme ve öğretme yaklaşımı olarak argümantasyonun kavramsal anlamayı, bilimin doğası ile ilgili anlayışları, kimyaya ve bilime karşı pozitif tutumları ve düşünme becerilerini geliştirmenin etkin bir yolu olduğunu düşündüler. Öğretmen adayları ayrıca gelecekte kendi sınıflarında argümantasyonu uygulama konusunda istekliydiler.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this qualitative case study was to examine prospective chemistry teachers? developing understanding of argumentation in science and science education. The context of the study was ?Argumentation Focused Chemistry Teaching? method course. The course was developed by the researcher and its focus was on the characteristics and role of argumentation in science and school science, and implementation of argumentation in secondary school chemistry classrooms. Participants of the study were 23 prospective chemistry teachers who attended this course at Gazi University.Data sources of the study consisted of pre- and post-questionnaires, participants? journals, semi-structured interviews, worksheets, video records of the lessons, and researcher?s journal. Sixteen prospective teachers participated in the interviews. Grounded theory tradition was used for analyzing qualitative data.?Argumentation Focused Chemistry Teaching? course lasted for ten weeks with three hours per week. The course was organized as five sessions:1-Argumentation in Science and Science Education,2-Small Group Discussions in Argumentation,3-Strategies for Implementing Argumentation in Science Education,4-Modeling Argumentation and Supporting Written Argumentation, and5-Evaluating Argumentation.Findings of the study revealed noteworthy development and changes in participants? perspectives toward argumentation in science and school science. After the course, participants tended to view argumentation as a vital element of science and developed more appropriate understandings about argumentation in science. Participants began to view argumentation as an effective way of improving conceptual understanding, understandings about nature of science, positive attitudes towards chemistry and science, and thinking skills among students. It was also observed that, participants were enthusiastic about implementing argumentation in their own classrooms in the future.