Köpeklerde konsantre eritrosit transfüzyonunun oluşturduğu immunolojik değişimlerin araştırılması
A research on the immunmodulating effects of packed red blood suspension transfusion in dogs
- Tez No: 350223
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKER ÇÖTELİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Hematoloji, Physiology, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Dog, DEA 1.1, Blood transfusion, Immunosupression
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Farmakoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Köpeklerde kan ve kan ürünleri naklinde köpek eritrosit antijeni (DEA) 1.1 antijeni önem taşımakta ve DEA 1.1 negatif kan grubundan köpekler genel verici olarak değerlendirilmektedir. İnsanlarda kan nakillerine bağlı immunmodulasyonların lökositlerden (WBC) kaynaklandığı düşünülmektedir. Kan ürünlerinde WBC miktarının azaltılması olarak bilinen lökodeplesyonlu (LD) ürünler, lökoplaketer hattın (BC-LD) uzaklaştırılması veya konsantre eritrosit (kRBC) süspansiyonunun filtrasyonu ile elde edilmektedir. Günümüzde, kan ürünlerine LD yapılmasının bütün hasta grupları için avantaj sağlayamayacağı yapılan çalışmalar ile gösterilmektedir. Sağlıklı bireylerde, LD'lu ürünlere karşı gelişen immun cevabı anlamak için hayvan modelleri önem taşımaktadır. Çalışmamızda, Kangal ırkı köpeklerde DEA 1.1 kan grubunun prevelansının saptanması ve BC-LD'lu kRBC naklinin bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Yapılan kan grubu taramasında Kangal ırkında DEA 1.1 negatiflik oranı %38,30 olarak saptanmıştır. BC-LD ve non-BC-LD kRBC nakli sonucunda, farklı günlerde (0., 10., 21., 31. ve 42. günler) alınan kan örneklerinde, CD3+ T lenfosit düzeyi 42. günde, 21. gün hariç diğer tüm günlere kıyasla bir azalma göstermiştir (p?0,05). İncelenen kan frotilerinde, lenfosit yüzdesi non-BC-LD'lu grupta azalmıştır (p?0,05). Buna karşın incelenen diğer parametrelerde grup ve gün yönünden anlamlı bir değişiklik saptanmamıştır. Kangal köpeklerinin DEA 1.1 negatif kan grubu düzeyi nispeten düşük bulunmuştur. Ayrıca, sağlıklı melez köpeklerde BC-LD'lu kRBC nakillerinin bağışıklık sisteminde belirgin bir immünsupresyon yaratmadığı; ancak iki kere uyumlu kan nakli uygulamasının, alıcı köpekte bazı immünolojik değişimler yarattığı gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, kan nakli ile bağışıklık sistemi arasındaki etkileşimin daha iyi anlaşılması için, deneysel kan nakli yapılan köpeklerin daha uzun süre incelenmesinin ve nakil sayısının artırılmasının faydalı olacağı düşünülmektedir. Hasta köpeklerin ise, bağışıklık sisteminin çoğunlukla fizyolojik sınırlar dışına çıktığı varsayılırsa, kan ürünlerinde bulunan WBC'lerden farklı şekillerde etkilenebileceği düşünülmektedir.Anahtar Kelimeler : Köpek, DEA 1.1 , Kan nakli, İmmunsupresyon, Deplesyon Bu çalışma İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından 301/05012005 no'lu proje olarak desteklemiştir
Özet (Çeviri)
Dog erythrocyte antigen (DEA) 1.1 blood type is of great importance for blood transfusion in dogs, and DEA 1.1 negative dogs are preferred as donors. The immunomodulation occurring in human transfusion medicine is thought to be a result of the leukocytes (WBC) present in blood components. Leukodepletion (LD), which is the reduction of WBCs from blood components, can be achieved by either buffy-coat depletion (BC-LD) or by an additional filtration step of packed red blood cell (pRBC) components. It has been demonstrated that not all patient groups would benefit from LD. Animal models are valuable for the understanding of the immune answer that takes place towards LD blood products in healthy individuals. In this study, we have investigated the DEA 1.1 prevalence of Kangal dogs and the effects of BC-LD pRBC transfusion on the canine immune system. The 38.30% of Kangal breed has shown DEA 1.1 negative blood type. The immune system was investigated on different blood withdrawal days (0, 10, 21, 31. and 42.) by using flow cytometry methods. A non-statistical difference was observed between groups and days for the investigated parameters except for CD3+ and lymphocyte count on the thin blood smear. CD3+ T lymphocytes of recipient dogs, decreased on day 42 compared to day 0, 10 and 31 (p?0.05). Percentage of lymphocytes decreased in the non-BC-LD group compared to the BC-LD group (p?0.05). DEA 1.1 negativity in Kangal dogs has resulted in a low percentage thus, we could not conclude Kangal breed as a potential universal donor. We also found that the immune system of healthy mongrel dogs did not react differently to the pRBC transfusion whether it was WBC reduced or not. Although, we have found that, two consecutive compatible pRBC transfusions led to a statistically significant decline in CD3+ T lymphocyte cells, these mild changes in the immune system are yet far away of concluding an immunosuppressive effect of blood transfusion in healthy dogs. In conclusion, long-term follow up and higher units of pRBC transfusions are suggested for further understanding on the immunomodulatory effects related to blood transfusions. WBC?s transfused in blood products might have different consequences in ill patients since they are often immunocompromised.