İstismar mağduru 13-18 yaş arası kız çocukları: Travma sonrası stres bozukluğu, suçluluk ve utanç duygusu, psikolojik değerlendirme
Girls 13-18 years old children victims of abuse: Posttraumatic stress disorder, a sense of guilt and shame, psychological evaluation
- Tez No: 350235
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PERVİN SEVDA BIKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İstismar, Ergen, TSSB, Suçluluk, Utanç, Abuse, Adolescent, PTSD, Guilt, Shame
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Günümüzde yaygınlığı ve bilgisi daha çok medya kanalları aracılığı ile kısıtlı şekilde öğrenilen fakat çok sık rastlanan en önemli konulardan bir tanesi çocuk istismarıdır. Bu alanda yapılan akademik çalışmalar ne yazık ki sayıca fazla değildir. Türkiye de çocuk istismarı töre ve namus cinayeti gibi toplumsal kurallar sebebi ile gizli kalmaktadır. Çocukların istismar durumunu saklaması, ailenin konuyu gizlemesi ve adli sürece ulaşmamış vakaların sayısı çok fazla olmakla birlikte istismar mağduru olan çocuklara ulaşmak da zordur. Bu çalışmada 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununun 5/1-c maddesi gereğince haklarında `Bakım Tedbir? kararı almış ve Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezinde fiilen kalmakta olan 84 çocuğun travmaya yeniden maruz kalmadan travma sonrası stres bozukluğu belirtileri, suçluluk ve utanç duyguları ve psikolojik değerlendirmeleri çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the prevalence and limited knowledge of the more learned through media channels and a common child abuse is one of the most important issues. The large number of academic studies in this area, unfortunately not. Honor, and honor killings in Turkey, such as child abuse remains hidden because of social rules. Storage of abuse of children, the family reached the judicial process and the number of cases that conceals a lot of issues but it is difficult to reach children who are victims of abuse. In this study, In accordance with the Child Protection Act 5395 Rights pursuant to Article 5/1-c 'Care Measures' children decided to and Care and Social Rehabilitation Center 84 children who remain actively re-exposure to trauma, post-traumatic stress disorder symptoms, psychological assessment, and tried to feelings of guilt and shame.