Resolvin D1'in ratlarda cerulein ile oluşturulan akut pankreatite ve bağlı akciğer hasarı üzerine etkisi
Effects of resolvin D1 in cerulein-induced acute pankreatitis and associated lung injury in rats
  1. Tez No: 351279
  2. Yazar: DEMET SÜMER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA AYÇA GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Resolvin D1, Akut pankreatit, Oksidatif stres, Resolvin D1, Acute Pancreatitis, Oxidative stres
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Demet Sümer ''Resolvin D1'in ratlarda cerulein ile oluşturulan akut pankreatite ve bağlı akciğer hasarı üzerine etkisi'' Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi, Uzmanlık Tezi, Zonguldak, 2013. Giriş-Amaç: Akut pankreatit (AP) inflamatuvar bir hastalıktır. Masif inflamasyon ortaya çıkan proinflamatuvar sitokinler, proteazlar ve reaktif oksijen ürünlerinin etkisi ile artmaktadır. Tüm bu maddelerin dolaşıma katılmaları ile çoğu zaman sistemik komplikasyonlar ortaya çıkar, özellikle akciğer hasarı görülür. Resolvin D1 (RvD1) kuvvetli anti-inflamatuvar etkilidir, özellikle polimorfonükleer lökositlerin aktivitelerini sınırlar ve fonksiyonlarını düzenler. Biz bu çalışmada RvD1'in AP ve buna bağlı olarak ortaya çıkan akciğer hasarı üzerindeki etkisini incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Ratlar (30 adet ) üçerli gruplara ayrıldı, 1) Kontrol grubu 2) cerulein ile indüklenen AP grubu 3) AP oluşumunu takiben RvD1 ile tedavi edilen RvD1 grubu. Ratlara intraperitoniyal (ip) olarak salin veya cerulein (50 μg/kg) içeren salin solüsyonu 5'er saatlik aralar ile uygulandı. RvD1 (100 ngr/kg) en son cerulein uygulaması ve 24 saat sonrasında ip olarak uygulandı. RvD1 enjeksiyonunun 24 saat sonrasında histopatolojik ve biyokimyasal analizler için tüm ratlar sakrifiye edildi. Sonuçlar: Pankreatit gelişimi AP grubunda artan plazma lipaz değeri ile gösterilmiştir. RvD1 tedavisinin yükselen plazma lipaz seviyesini azalttığı tespit edilmiştir. AP grubunda plazma TNF-α ve IL-1β seviyeleri ciddi olarak yükselmiş RvD1 enjeksiyonu sonrası seviyeleri azalmıştır. MDA seviyesi ve MPO aktivitesi pankreas ve akciğer dokusunda ölçülmüş ve AP grubunda Kontrol grubuna göre ciddi oranda artış saptanmıştır. RvD1 tedavisi MDA seviyesini ve MPO aktivitesini önemli oranda azaltmıştır. Cerulein verilen ratların pankreas dokusu intraasiner septalarında yüksek skora yol açan ödematöz genişleme görülmüştür. RvD1 tedavisinin pankreası hasardan koruduğu histolojik analiz skorunu azaltması ile gösterilmiştir. AP grubunda akciğer dokusunun histolojik incelemesinde ortaya çıkan hasar ödem ve lökositlerin infiltrasyonu ile gösterilmiştir. RvD1 tedavisi ile akciğer hasarı skoru azaldığı tespit edilmiştir. Tartışma ve Sonuç: Bu çalışma RvD1'in AP'in etkilerini ve AP'e bağlı gelişen akciğer hasarını engellediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Demet Sumer“Effects of Resolvin D1 in Cerulein-Induced Acute Pancreatitis and Associated Lung Injury in Rats”Bulent Ecevit University Faculty of Medicine. Thesis in General Surgery, Zonguldak 2013. Introduction-Purpose: Acute pancreatitis (AP) is an inflammatory disease. The massive inflammatory reaction exacerbates damage by secretion of proinflammatory cytokines with subsequent release of proteases and reactive oxygen species. Subsequent entry of those into the systemic circulation always lead to multi-organ complications; especially lung injury. Resolvin D1 (RvD1); exerts potent anti-inflammatory, specifically, limit the actions of polymorphonuclear leukocytes and regulate leukocyte functions. The aim of this study was to examine the effect of RvD1 on AP and associated lung injury. Material and Methods: Rats (n=30) were randomly divided into 3 groups; 1) control group; 2) cerulein-induced AP group 3) cerulein-induced AP with RvD1 treatment group. Animals were given hourly intraperitoneal (ip) injections of normal saline or saline containing cerulein (50 μg/kg) for five h. RvD1 (100 ng/kg) was administred after and 24 h after last cerulein injections. Rats were sacrificed 24 hours after RvD1 injection, blood and tissues samples were harvested for biochemmical and histopathological analysis. Results: Pancreatitis was manifested by significant rise in plasma lipase activity in AP group. RvD1 treatment reduced increase in plasma activity of lipase. In AP group serum levels of TNF-α and IL-1β were significantly elevated, whereas administration of RvD1 reduced the increase. MDA levels and MPO activity was measured in lung and pancreatic tissue samples. In the AP group those were significantly higher compared to the control group. After RvD1 treatment MDA levels and the MPO activity were significantly lower in the RvD1 group than AP group. Pancreatic sections from cerulein-administered rats revealed edematous expansion of interacinar septae thus received significantly high scores. Treatment with RvD1 protected the pancreas from histological damage, as indicated by low histological scores. In AP group histological examination of lung sections revealed tissue damage characterized by edema and inflammatory cell infiltrate. RvD1 treatment resulted in reduction in lung injury scores. Conclusion: The present study has shown that RvD1, could prevent acute pancreatitis effects and AP associated lung lnjury