Türk atasözleriyle değerler eğitimi
Values education through Turkish proverbs
  1. Tez No: 351756
  2. Yazar: HATİCE KALAÇA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FARUK BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Religion, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Atasözleri, Değerler Eğitimi, Değer bunalımı
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bil. Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
İçinde bulunduğumuz asrın son çeyreğinde birçok alanda baş döndürücü hızla yaşanan gelişmeler, insanların farklı yaşam tarzları ve farklı alışkanlıklar edinmelerine neden olmuştur. Özellikle Türk toplumu bu değişimlere ayak uydurmaya çalışırken gelenekle modernizm arasında sıkışıp kalmıştır. Bu da değer bunalımına yol açmıştır. Değerlerin insanlara kazandırılmasının yolu elbette ki eğitimden geçer. Bu çalışmaya, kaybolmaya yüz tutmuş değerleri anımsatma ve de gelecek nesillere kültürümüzü aktarma amacıyla başlanmıştır. Çalışmamızda değerler ve bu değerleri ilettiği düşünülen atasözleri tespit edilmiştir. Atasözlerimizin bireylere kazandırılmak istenen değerleri anlatmada ve açıklamada uygun kaynaklar olabileceği olgusu üzerinde durulmuştur. Kendi geleneğimizden yıllar içinde süzülerek gelmiş ve toplumsal kimliğimize uygun atasözlerimizin değerler eğitiminde önemli bir rol üstlenebileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
The massive developments in the last decades of this century has caused people to change their life styles and aquire new habits. Especially Turkish society has vacillated between tradition and modernism while trying to adopt these changes which resulted in value depression.Education is the certain way to obtain values. This study has been set out to recall values which is almost got lost and to transfer our culture to next generations.In our study, they have been assessed the values and the proverbs which are assumed transfering these values. It is emphasized that our proverbs are favourable sources to describe and explain values which is desired to bring individuals in. It has been also emphasized that our proverbs, which is transferred during many years by filtering within our culture and is appropriate to our social identity, can play a significant role in values education. Key Words; Proverbs, Values Education, Values Depression