Sentinel lenf nodu örneklemesi yapılan duktal karsinoma in situlu hastalarda lenf nodu metastaz oranları ve prediktif değerleri
Predictive factors and metastasis rates of sentinel LYMPH node biopsy in patients with ductal carcinoma in situ
- Tez No: 352916
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN KURUKAHVECİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Duktal karsinoma in situ, sentinel lenf nodu, meme kanseri, Ductal carcinoma in situ, sentinel lymph node biopsy, breast cance
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Mamografik taramanın artması ile in situ kanser insidansında dramatik bir artış görülmüştür. Kemoradyoterapideki gelişmeler bu hastalarda tedavinin meme koruyucu cerrahi lehine dönmesini sağlamıştır. Ancak aksiller değerlendirme ile ilgili net bir fikir birliği yoktur. SLNÖ rutin mi yoksa tanımlanacak yüksek riskli DKİS grubuna mı yapılmalıdır? Bu çalışmanın amacı kliniğimizde SLNÖ yapılan DKİS'li hastalarda lenf nodu (LN) metastaz oranının ve metastaz açısından prediktif faktörlerin değerlendirilmesidir. Çalışmada kliniğimizde 2003 Ocak- 2013 Aralık tarihleri arasında DKİS nedeniyle opere edilmiş hastaların kayıtları retrospektif olarak incelendi ve SLNÖ yapılan hastalar dahil edildi. Hastalarda yaş, tümör boyutu, komedonekroz varlığı, grade, eşlik eden mikroinvaziv komponent varlığı, LN metastazı olup olmadığı kaydedildi. 1 erkek, 46 kadın toplam 47 hasta değerlendirildi. Hastaların %8,5'inde LN metastazı saptandı. Metastaz saptanan hastaların 1'inde komedonekroz, 3 hastada (%75) eşlik eden mikroinvaziv komponent vardı. Mikroinvaziv komponentin eşlik ettiği DKİS hastalarında metastaz oranı %18,75, pür DKİS'li hastalarda ise %3 olarak bulundu. Daha önceki çalışmalarda prediktif olarak belirtilen; yaş, boyut, grade, komedonekroz ve mikroinvaziv komponent varlığı ile lenf nodu metastazı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki görülmedi. Sonuç olarak; pür DKİS'li hastalarda düşük aksiller lenf nodu metaztaz oranları olması nedeniyle rutin SLNÖ yapılmamalıdır. DKİS'li hastalarda mikroinvaziv komponent varlığı aksiller lenf nodu metastazı açısından oldukça önemli olup bu hasta grubuna SLNÖ yapılmalıdır. Mikroinvaziv komponent görülme ihtimalini arttıran faktörlerin belirlenmesi açısından daha geniş hasta grubu gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
As mammographic screening has became popular, the diagnosis of in situ cancer has increased dramatically. The development of chemoradiotherapy led to an increased application of breast conservation in ductal carcinoma in situ (DCIS). But there is no concensus about performing SLNB for axillary staging routinely in patients with DCIS or selective patients who are described as high risk DCIS. The aim of the present study was to assess the predictive factors and metastasis rates of SLNB in patients with DCIS. A retrospective evaluation was made of a series of 47 patients (1 male, 46 female) who underwent SLNB and had a final diagnosis of pure DCIS and DCIS with microinvasion. The patients were operated between 2003 and 2013. Age, tumor size, comedo-type necrosis, nuclear grade, microinvasive focus, positive and negative lymph nodes were recorded. % 91,5 patients had no evidence of metastatic disease and %8,5 were found to have metastasis. Of these 4 patients, 3 (%75) had microinvasive focus and only 1 (%25) had comedo-type necrosis. The rate of SLNB positivity in pure DCIS is %3 and in patients with invasive component this rate is %18,75. Statistically the relationship between SLNB positivity and the predictive factors that were defined in previous studies (age, tumor size, nuclear grade, comedo-type necrosis, microinvasive component) was not found significant. As a result, because of the low prevalance of metastasis in pure DCIS, SLNB should not be considered a standard procedure in all patients with DCIS. SLNB should be performed in cases in which presence of microinvasive focus are identified in the specimen. A larger prospective trial would need to be undertaken to further clarify the predictive factors for axillary lymph node metastasis in this population.