Yapılandırılmış dinleme etkinliklerinin yedinci sınıf öğrencilerinin dinleme tutumlarına, dinleme kaygılarına ve dinlediğini anlama düzeylerine etkisinin incelenmesi
An investigation of he effect of constructed listening activities on seventh grade students' listening attitudes, listening anxiety and level of listening comprehension
- Tez No: 354092
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL İŞERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dinleme Becerisi, Dinleme Etkinlikleri, Dinleme Tutumu, Dinleme Kaygısı, Listening, Listening Activities, Attitude, Anxiety, Achievement, Listening Skill
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada dinleme etkinliklerinin 7. sınıf öğrencilerinin dinleme tutumu, kaygısı ve dinlediklerini anlamaya etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Dinleme etkinliklerinin 7. sınıf öğrencilerinin dinleme tutumları, dinleme kaygıları ve dinleme başarılarına etkisinin olup olmadığını belirlemek bu çalışmanın temelini oluşturmaktadır. Ön test son teste dayalı yarı deneysel modele göre düzenlenen bu araştırmaya 2013- 2014 eğitim-öğretim yılının güz yarıyılında Niğde ilinde bulunan Dr. Sadık Ahmet Ortaokulu'nun 7/A sınıfında bulunan 22 öğrenci katılmıştır. Çalışma grubuna ön test ve son test olarak Katrancı (2012) tarafından geliştirilen“Dinlemeye Yönelik Tutum Ölçeği”, Melanlıoğlu (2013) tarafından geliştirilen“Ortaokul Öğrencileri İçin Dinleme Kaygısı Ölçeği”ve araştırmacı tarafından geliştirilen“Öyküleyici Metin Dinlediğini Anlama Testi”ile“Bilgilendirici Metin Dinlediğini Anlama Testi”uygulanmıştır. Bu çalışmada uygulanan dinleme etkinlikleri Doğan (2011)“Dinleme Becerisi”adlı kitabından belirlenmiştir. Çalışma grubuna dört hafta boyunca, her hafta bir ders saatinde iki etkinlik uygulanmıştır. Çalışma sonunda dinleme etkinliklerinin, öğrencilerin dinleme tutumları ve başarılarında anlamlı bir fark oluşturduğu ancak dinleme kaygılarında anlamlı bir fark oluşturmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effect of listening activities to the seventh grade students' listening attitudes ,listening anxiety and listening comprehension. The basis of this study is to determine whether the effect of listening activities to the Seventh Grade Students' listening attitudes ,listening anxiety and listening achievement. 22 seventh grade students in Dr. Sadık Ahmet Secondary School located in Niğde have been included to this research based on pretest-posttest quasi-experimental model in the 2013-2014 Academic year-Fall Semester.In the study,“Listening Attitudes Scale”developed by Katrancı (2012) as pre-test and post-test ,“Listening Anxiety Scale for Secondary School Students”developed by Melanlıoğlu (2013) and“Narrative Text Comprehension Test”and“Informational Text Comprehension Test”developed by the researcher were used as the data coolection tools. Listening activities practiced in this study was taken from the book“Listening Skills”by Dogan (2011).Two activities have been applied to the group for four weeks.At the end of the study; it is determined that listening activities have a significant effect on students' listening attitudes and listening achievement, but the effect of listening anxiety hasn't been in a meaningful level. Based on the results of the study, recommendations were made.