(İSMEK) İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kurslarında verilen ciltleme dersinin incelenmesi
(İSMEK) İstanbul Metropolitan Municipality of Arts and Vocational Training Courses course in the investigation of binding
  1. Tez No: 354663
  2. Yazar: SEBİL KALAYCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEDİHA GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: İSMEK, Ciltleme, Program, Kursiyer
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: El Sanatları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dekoratif Ürünler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü Halk Eğitim Merkezlerine bağlı bulunan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kurslarında verilen Ciltleme dersinin incelenerek; cildi oluşturan bölümler, cilt çeşitleri, cilt yapımında kullanılan teknikler, kullanılan malzeme ve aletlerden bahsedilerek konunun anlaşılması, günlük hayattaki geçerliliği ve bu kurslarda eğitim alan kursiyerlerin bu kurstan beklentileri ve kurs sonundaki düşüncelerinin belirlenmesidir. Araştırmanın çalışma evreni, 2012-2013 öğretim yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Edindirme Kursları tarafından verilen Ciltleme Dersine devam eden ve mezun olmuş Küçükayasofya şubesi kursiyerleri oluşturmaktadır. Bu programda eğitim alan 30 kişi örneklem olarak tesadüfi seçilmiştir. Bu kursiyerlere uzman görüşleriyle hazırlanan anket uygulanmış, elde edilen anket sorularının her bir seçeneğinin toplam frekansları belirlenerek yüzdeleri belirtilmiştir. Araştırma sonuçlarını yorumlamak için verilerin analizinde frekans ve yüzde dağılımları alınarak bulgular tablolarda verilmiştir. Tablolar yorumlanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler değerlendirildiğinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Edindirme Kursları tarafından verilen Ciltleme Dersine katılan kursiyerlerin çoğunluğunu bayan kursiyerler oluşturmaktadır. Kursiyerlerin büyük bir kısmı ilgi ve merak duyduğu için kursa katılırken, meslek sahibi olma amacıyla kursa katılanlarında olduğu görülmüştür. Ciltleme dersinde, eğitim aracı olarak Ciltlemeye uygun kitaplar, Ciltleme araç ve gereçleri v.b. tercih edildiği belirlenmiş olup dersin amacına ulaştığı söylenebilir. Ciltleme dersi süresi, kursiyerlerin çoğunluğu tarafından yetersiz görülmektedir. Kursiyerler ciltleme dersi eğitimini veren eğitimcilerin verdiği eğitimin hedeflerine ulaşmada yeterli olduğunu, eğitimcilerin dersi sevdirecek nitelikte davrandığını ve kendileri ile ilgilendiklerini belirtmişlerdir. Kursiyerlerin çoğu ders içeriklerini, kursta kullanılan öğretim yöntemlerini ve dersi değerlendirme tekniklerini yeterli buldukları belirlenmiştir. Kursiyerler genel olarak İSMEK yönetiminden, Ciltleme kursunun tek şubede varlığından dolayı İstanbul'un diğer semtlerinde de açılmasını ve ciltçiliğin yanı sıra kağıt restorasyonu eğitiminin de verilmesini talep ettikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The overall objective of this research, apprenticeship and On the general directorate of public education in non-formal education centers, vocational training courses in the arts and the Istanbul Metropolitan Municipality course examining the binding, the skin parts, skin types, skin construction techniques, materials and tools used in the understanding of the subject being referred to, the validity of these courses and training in daily life thoughts at the end of this course and the course is to determine the expectations of the trainees. 2012-2013 academic year population of the study and vocational training courses given by the Istanbul Metropolitan Municipality Art Lesson binding is ongoing and trainees have graduated from a small branch of the Hagia Sophia. Selected a random sample of 30 people received training in this program. These trainees prepared a questionnaire applied to the views of experts, the frequency and percentage techniques were used to analyze the data. To interpret the results of research on the findings of the analysis of data given in the tables, frequency and percentage distributions. Tables are interpreted. According to data obtained from the study provided by the Istanbul Metropolitan Municipality Art and Vocational Training Courses Lesson trainees attending the majority of the female participants are binding. A large number of trainees attending the course for his interest and curiosity, an attendee of the course were to be employed. Binding class, suitable as a training tool bind the books, binding tools and supplies, etc. said that the purpose of the course is determined preferably achieved. Binding the course duration is insufficient by the majority of trainees. Training course, the trainees binding is sufficient in achieving the goals of education in which educators, trainers, and they behave like the lessons with qualified stated interest. Many participants course content, teaching methods and course evaluation techniques used in the course is on they are determined enough. İSMEK management trainees in general, the course of the binding of the existence of a single branch in the districts of Istanbul, as well as the opening and binding, the paper also requested the restoration of the education they have been identified. Key Words : İSMEK, Binding, Program, Driving pupils