Analitik yazma ve değerlendirme modelinin Türkçe öğretmeni adaylarının yazma becerilerine ve yazma tutumlarına etkisi
The effect of analytical writing and assessment method on pre-service Turkish teachers' writing skills and attitudes towards writing
- Tez No: 354676
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÖZBAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yazma eğitimi, analitik yazma ve değerlendirme, yazma tutumu, yazma başarısı, Yazma eğitimi, analitik yazma ve değerlendirme, yazma tutumu, yazma başarısı
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bu çalışmanın amacı Analitik Yazma ve Değerlendirme ModelininTürkçe öğretmeni adaylarının yazma becerilerine ve yazmaya yönelik tutumlarına etkisini araştırmaktır. Bu araştırmada hipotezleri test etmek amacıyla nicel yöntemlerden ön test son test kontrollü yarı deneysel modelden yararlanılmıştır. Araştırma Gazi Üniversitesi Türkçe öğretmenliği bölümünde okuyan bir deney bir de kontrol grubunda bulunan toplam 62 üçüncü sınıf öğrencisiyle gerçekleştirilmiştir. Çalışma 11 hafta sürmüştür. Dersler deney grubunda analitik yazma ve değerlendirme modeline uygun etkinliklerle, kontrol grubunda YÖK 'ün belirlediği ders içeriğine uygun biçimde işlenmiştir. Araştırmada öğrencilerin yazma başarılarına ve yazmaya yönelik tutumlarına ilişkin veriler toplanmıştır. Nicel olarak elde edilen veriler üzerinde Wilcoxon işaretli sıralar testi, Mann-Whithey U testi, frekans ve yüzde analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre öğrencilerin yazma başarılarında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık vardır. Analitik yazma ve değerlendirme modeli deney grubu öğrencilerin yazma başarılarında fikirler, düzenleme, ifade biçimi, kelime seçimi, cümle akıcılığı ve sunum aşamalarına yönelik ölçütlerde istatistikî olarak anlamlı bir farklılık oluşturmuştur. İmla ve noktalama kuralları ölçütlerine göre deney ve kontrol grubu öğrencileri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Analitik yazma ve değerlendirme modelinin öğrencilerin yazmaya yönelik tutumlarına olan etkisine bakıldığında deney grubu lehine farklılık bulunmuştur. Yazmaya yönelik tutum ölçeğinin alt boyutlara ait veriler incelendiğinde deney grubu öğrencilerinin 1.alt boyut olan“yazmaktan hoşlanma/yazmayı sevme”, 2. alt boyut olan yazmayı faydasız/ gereksiz bulma“, ve 4. alt boyut olan”yazmaktan hoşlanmama/yazmayı sevmeme“ ye yönelik tutumlarının, aldıkları eğitim sonrasında kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde değiştiği sonucuna ulaşılmıştır. 3. alt boyut olan ”yazmayı yararlı bulma" ya yönelik tutumlarda ise deney ve kontrol grubu öğrencileri arasında anlamlı bir farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study is to investigate the effect of analytical writing and assessment method on pre-service Turkish teachers' writing skills and attitudes towards writing. In order to test the research hypotheses, the quantitative method of quasi-experimental method with pre-test and post-test was employed. The participants were 63 third-year Turkish education students at Gazi University and formed the experimental and control groups The study lasted 11 weeks. The lessons in the experimental group comprised activities of the analytical writing and assessment model and the lessons in the control group were in the format specified by Higher Education Council of Turkey. In the study, data related to students' writing achievement and attitudes towards writing were collected. Wilcoxon signed ranks test, Mann-Whithey U test, frequency and percentage analyses were performed on the quantitative data. The findings revealed a significant difference in the writing achievement of the experimental group. The analytical writing and assessment model led to a significant difference in the experimental group's writing skills with regard to ideas, organization, voice, word choice, sentence fluency, conventions and presentation stages criteria while no significant difference was found between experimental and control groups in terms of punctuation and spelling rules. As for the effect of the analytical writing and assessment model on students' attitudes towards writing, a significant difference was found in the experimental group. An analysis of the data related to the attitudes towards writing scale's subdimensions revealed a significant difference in the experimental group's attitudes towards the 1st subdimension“love of writing”, 2nd subdimension“finding writing useless/unnecessary”, and the 4th subdimension“dislike for writing”in comparison with the control group. As for the 3rd subdimension, attitudes towards“finding writing useful”, no significant difference was found between the experimental and control groups.