Eğitim amaçlı bilgisayar oyunlarının okul öncesi eğitimde kullanımına yönelik öğretmen görüşleri: Ankara ili örneği
Teachers' opinions about using serious games in pre-school education: Ankara province example
- Tez No: 356695
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERÇİN KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Oyun, bilgisayar oyunu, eğitim amaçlı bilgisayar oyunu, okul öncesi eğitim, öğretmen görüşleri, Game, computer games, serious games, pre-school education, teacher opinions
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu araştırmanın amacı; eğitim amaçlı bilgisayar oyunlarının okul öncesi eğitimde kullanımına yönelik öğretmen görüşlerini belirlemektir. Tarama modelinin kullanıldığı araştırmanın çalışma grubunu Ankara'da Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bağımsız anaokullarında görev yapan ve anket uygulamasını kabul eden toplam 142 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada, ölçme aracı olarak, araştırmacı tarafından hazırlanan ve iki bölümden oluşan anket kullanılmıştır. Görüş anketinin güvenirliliğini belirlemek amacıyla Cronbach Alpha iç tutarlık katsayıları hesaplanmış ve 0,895 olarak bulunmuştur. SPSS 21.0 paket programından yararlanılarak veriler üzerinde gerekli istatistiksel çözümlemeler yapılmıştır. Araştırmanın ilk alt sorusunu test etmek için yapılan Tek Yönlü ANOVA testi sonucu okul öncesi öğretmenlerinin sınıf içi etkinliklerde eğitim amaçlı bilgisayar oyunu kullanma durumlarının yaşa, mesleki kıdeme, öğrenim düzeyine, günlük hayatta bilgisayar oyunu oynama sıklığına göre farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra yapılan Bağımsız Örneklem t Testi sonucu da Eğitim Amaçlı Bilgisayar Oyunu kullanımına ilişkin daha önce eğitim alan öğretmenlerin eğitim almayanlara göre bu tür oyunları daha sık kullandığı tespit edilmiştir. Araştırmanın diğer alt sorusu olan öğretmenlerin Eğitim Amaçlı Bilgisayar Oyunu kullanımına yönelik görüşlerinin yaşa, mesleki kıdeme, öğrenim düzeyine, bilgisayar oyunu oynama sıklığına ve Eğitim Amaçlı Bilgisayar Oyunu kullanım sıklığına göre farklılaşıp farklılaşmadığını anlamak amacıyla yine Tek Yönlü ANOVA testi kullanılmıştır. Öğretmenlerin Eğitim Amaçlı Bilgisayar Oyunlarıyla ilgili eğitim alma durumlarına göre konuyla ilgili görüşlerinin farklılık gösterip göstermediğini tespit etmek için de Bağımsız Örneklem t Testi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucu; yaş olarak en üst gruptaki öğretmenlerin, en genç yaş grubundaki öğretmenlere göre Eğitim Amaçlı Bilgisayar Oyunlarını daha çok boş vakitleri değerlendirmek için kullandığı, oyunları sıkıcı bulduğu ve oyunların çocuklar üzerinde bağımlılık yaptığını düşündüğü tespit edilmiştir. Öğretmen görüşlerinin mesleki kıdeme göre farklılaşmadığı görülürken, lisans mezunu öğretmenlerin önlisans mezunu olanlara göre Eğitim Amaçlı Bilgisayar Oyunlarının çocuklar açısından faydalı olduğu ve bu oyunların sınıf içi etkinlikleri olumlu yönde etkileyeceği yönündeki görüşlere daha çok katıldıkları görülmüştür. Günlük yaşamında bilgisayar oyunu oynayan öğretmenlerin, beklentileri doğrular şekilde hiç oynamayanlara göre, sınıf içi etkinliklerinde oyun kullanımına daha olumlu baktığı ve uygulama konusunda kendilerine daha çok güvendikleri tespit edilmiştir. Benzer şekilde sınıf içinde bilgisayar oyunu kullanan öğretmenlerin hiç kullanmayanlara göre bu konudaki olumlu görüşlere daha fazla katılım gösterdikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is to determine teachers' opinions about the use of serious games in pre-school education. The population of the research in which survey model was used consists of 142 teachers who work for independent pre-schools within the body of Ministry of National Education in Ankara, and accepted to answer the survey. In the research, the survey which was prepared by researcher and consisted of two sections was used as measurement tool. Cronbach Alpha coefficient of internal consistency was calculated to determine reliability of opinion survey, and it was found as 0,895. Necessary statistical analysis was made on the data with the help of SPSS 21.0 packaged software. At the end of One-Way ANOVA test which was applied to the first sub-question of the research, it was determined that the use of serious games in classroom activities by pre-school teachers do not differ according to age, professional seniority, education level, or frequency of playing computer games in daily life. Besides, as a result of the Independent Sample t Test, it was found that teachers who had education about use of Serious Games use these games more frequent in comparison with other teachers who did not have any education about these games. One-Way ANOVA test was applied again to understand whether opinions of the teachers about the use of the serious games in classroom activities by pre-school teachers differ according to age, professional seniority, education level, or frequency of playing computer games, and frequency of use of Serious Games or not, and this is also other sub-question of the research. The Independent Sample t Test was used whether teachers' opinions about Serious Games differ according to having education related to the subject. At the end of analysis, it was found that teachers who are in the top class based on age in comparison with younger teachers think that Serious Games are boring, cause addiction upon children, and they only choose these games for recover free time. It was also found that while teachers' opinions did not differ according to professional seniority, teachers who had bachelor's degree rather than teachers who had associate's degree agree with that Serious Games are beneficial for children and affect activities positively. It was found that teachers who play computer games in daily life think more positively about use of games in activities rather than other teachers who never play computer games, and they are also more self-confident about applications. Similarly, it was found that teachers who use computer games in classroom grant with the positive opinions about the subject in comparison with the teachers who never use these games.