Ahşap malzemenin iç mekan ve mobilya tasarımında kullanımı
The use of wood materials interiors and furniture
  1. Tez No: 357294
  2. Yazar: MURAT ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜSUN SEÇER KARİPTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Ahşap, Mobilya, İç Mekan Tasarımları, Wood, Furniture, Interior Design
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Çok eski çağlardan beri kullanılmakta olan ahşap, günümüzde de çok sık tercih edilen bir malzemedir. Ahşap daha çok mobilya malzemesi olarak görülse de pencere, kapı yapımlarında, yapının dış cephe kaplamalarında, döşeme-tavan kaplamalarında, iç dekorasyon tasarımları vb. bölümlerde kullanılmaktadır. Ahşap en ekonomik hem de çok avantajlı bir malzemedir. Sağlık açısından zararsız oluşu, yangın anında betonarme ve çelik yapılara göre daha fazla ayakta kalması ve her alanda rahatça kullanılabilir olması dolayısı ile tercih edilen bir malzemedir. Yapılan bu çalışmada birinci bölümde araştırmanın amacı, kapsamı ve yöntemi, ikinci bölümde ahşap malzemenin özellikleri, üçüncü bölümde geçmişten günümüze mobilya kavramı, dördüncü bölümde ahşap mobilyaların bozulma nedenleri, korunması ve onarımı, beşinci bölümde ahşabın yapılarda, iç mekan ve mobilya tasarımında kullanımı, altıncı bölümde ise tüm bu bölümlerin ortak sonucu yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Wood, which has been widely used through the centuries, is still a preferantial material. Wood, considered mainly as furniture material,is also used to make windows,doors, outdoor flashing,floor and ceiling cover. And it is used in the interior decoration designs, too. Wood is economical and also an advantagous material. Since it is healthy and it elicits heat insulation and it is more resistant to fire compared with concrete and steel constructions and can be used in many fields, it is a very preferantial material. In the first section of this study there is the aim of this research the contents and the method and in the second section you can see the properties of the wood stuff. In the next chapter you will find the concept of the furniture from the past to the present time. In the fourth chapter,you'll read the reasons of the wood's deformation,protection of the stuff, repairing it and in the fifth chapter you will find the indoor use of wood in buildings,houses and the wood as furniture. Finally in the sixth section you will find the common results of all these parts.