Çabuk bozulan ürünler için sağlam bir dağıtım sistemi
A robust distribution and inventory system for perishable products
  1. Tez No: 358131
  2. Yazar: SEVDA SARGIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLAY ÇELEBİ, YRD. DOÇ. DR. LEVENT AKSOY, YRD. DOÇ. DR. HAMİT VANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çabuk Bozulan Ürünler, Olasılıklı Stok Modelleri, Gazeteci Çocuk Problemi, Stok Yönetimi, Perishable Products, Stochastic Inventory Models, Newsboy Problem, Stock Management
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada belirsiz talep altında çabuk bozulabilir ürünlerin talep yapısı incelenerek, ilgili literatür taraması ile elde edilen bilgiler doğrultusunda dağıtım ağında istenen müşteri hizmet seviyesini koruyarak, stok maliyetlerini minimum yapacak bir stok yönetim sistemi geliştirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında bir model oluşturularak, bu modelin gerçek hayata uygunluğu bir gıda firmasının dağıtım ağı üzerinde yapılacak uygulama ile sınanmıştır. Çalışmanın araştırma verilerinin elde edilmesi araştırmacı tarafından birebir görüşerek gerçekleşmiş ve veriler araştırma amacına yönelik olarak MS Excel üzerinde düzenlenmiştir. Veriler Statistical Package for Social Sciences (SPSS) programında analiz edilmiştir. Talebin belirsizliği ve ürünün çabuk bozulabilir olması nedeniyle stok yönetim modellerinden“Tek Dönemli Olasılıklı Stok Yönetim”modeli kurularak istenen hizmet seviyesini sabit tutarak maliyetleri minimum seviyede tutacak bir yapı oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines the demand structure of the perishable products under uncertain demand, and consequently, develop a inventory management method for minimizing the inventory costs to achieve the desired customer service level in a distribution network. The study is conducted in line with the information acquired through the relevant literature review. Within the scope of this study, a model has been developed, and validity of this model has been tested with an application over the distribution network of a food company. The research data of the study have been collected by personel interviews with the company personnel, and the data have been arranged on MS Excel in compliance with the research objective. The data have been analyzed using Statistical Package for Social Sciences (SPSS) program. Due to uncertainty of the demand and perishability of the product,“Single-Period Stochastic Inventory Models-Newsboy Problem”has been used to keep the costs at minimum by keeping the demanded service level constant.