Kamu hizmetinin görülmesinde kamu-özel sektör-vatandaş işbirliği örneği: Kadışehri
An example of public-private-community partnership in the delivery of public service: Kadışehri
- Tez No: 358600
- Danışmanlar: PROF. DR. NAİL ÖZTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Hizmeti, Kamu - Özel Sektör İşbirliği, Kamu - Özel Sektör - Vatandaş İşbirliği, Toplumsal Kalkınma, Entegre Tarım Projesi, Public Service, Public - Private Partnerships (PPP), Public – Private – Citizen / Community Partnership (PPCP), Social Development, Integrated Agriculture Project
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
1990 sonrası süreçte Kamu - Özel Sektör İşbirliği (KÖİ) Modeli'nin türevi olarak özellikle gelişmekte olan ülkelerde Kamu - Özel Sektör – Vatandaş / Topluluk İşbirliği (KÖVİ) adından söz ettirmeye başlamıştır. Kentsel dönüşüm, içme ve kullanma suyu tedariki, katı atık dönüşümü, tarım, hayvancılık ve ekoturizm vb. gibi konularda uygulanmış bulunan bu model, ortakları itibarı ile de bir yönetişim örneğidir. KÖVİ Modeli'nin bir kamu hizmeti görme usulü olarak kabul edilebilirliğinin ve Türkiye'de uygulanabilirliğinin konu edildiği, örnek olay olarak da Kadışehri İlçesi'ndeki Deveci Havzası Meyvecilik Entegrasyon Projesinin inceleneceği bu çalışmada, proje ve Modelin başarısı ile KÖVİ'nin yeni bir hizmet sunum Modeli olarak hangi alanlarda uygulanabileceği incelenmiştir. Çalışma kapsamında KÖVİ ve KÖİ Modelleri ile ilgili akademik ve mevzuata dair literatür taramaları gerçekleştirilmiştir. Ayrıca projenin aktörleri ile projenin kurulması, uygulanması, sürdürülebilirliği, karşılıklı güven ve beklentiler konularında mülakatlar ve anket çalışmaları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Public - Private Sector-Citizen / Community Partnership (PPCP) has made a name especially in developing countries as another type of Public-Private Partnership (PPP) after 1990. This model is also an governance example in consideration of partners as it was applied in fields; urban transformation, drinking and using water, solid waste recycling, agriculture, livestock and ecotourism, etc. In this study, case study of Deveci Basin Fruit Growing Integration Project, in Kadışehri town, was examined whether PPCP can be accepted as public service and applicable in Turkey. It was discussed that project and model's success and as a new service presentation how it can be applied to other fields. In the study, academic and literature review related to regulations were done on PPCP and PPP. Moreover, several interviews and questionnaire were done with the actors of project about setting up, application, sustainability, mutual trust and expectations of the Project.