Türk destanlarında büyü ve fal motifi
Magic and fortunetelling motifs i̇n Turkish epics
- Tez No: 358630
- Danışmanlar: PROF. İBRAHİM DİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Güney Sibirya, Türk, Destan, Spell/magic, South Siberian, Turk, Epic
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
"Türk Destanlarında Büyü ve Fal'' başlıklı tez çalışması, büyü ve fal motiflerinin Güney Sibirya Türk destanlarındaki yerlerini tespit etmek amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmamızda ''büyü'' ve ''fal'' ile ilgili genel bilgiler aktarılmıştır. Genel bilgilerin yanı sıra Türk kültürü içerisindeki geçmişten günümüze kullanım alanları ele alınmaya çalışılmıştır. Ardından ''destan'' unsuru üzerinde durularak tanım, oluşum, konu ve üslup üzerinden açıklamalar verilmiştir. Ardından Güney Sibirya Türk destanları içerisinde büyü ve fal motiflerinin kullanımı örneklerler ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Thesis named“Spell/magic and fortunetelling in Turkish Epics”, they were prepared in order to locate spell/magic and fortunetelling motifs in South Siberian Turkish Epics. In our thesis, it was introduced general information about“magic/spell”and“fortunetelling”. In addition to general information, that motifs was studied from past to present within the Turkish culture. After then, focusing on“epic”, that was explaned regarding to description, formation, subject and style. After, They were investigated with examples of the use of“magic/spell”and“fortunetelling”motifs in South Siberian Turkish epics.