Küreselleşme ve iş çevrimleri: Türkiye örneği
Globalization and the business cycle: The case of Turkey
  1. Tez No: 358702
  2. Yazar: PINAR FULYA GEBEŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TUBA ONĞUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İş Çevrimi Volatilitesi, Çıktı Açığı, ARCH, Küreselleşme, Business cycle volatiliy, GDP gap, Hodrick – Prescott filter, ARCH, Globalization
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Türkiye'de iş çevrimlerinin volatilitesinin küreselleşme sürecinden ne şekilde etkilendiğinin ortaya konulması amaçlanan bu çalışmanın birinci bölümünde, küreselleşme kavramı, mal ve hizmet ticaretinin ve sermaye hareketlerinin serbestleşmesi çerçevesinde ele alınmaktadır. İkinci bölümde, iş çevrimleri olgusu, önemi, farklı tanım ve ölçüm biçimleri ve çeşitli iktisadi okulların yaklaşımları ekseninde irdelenmektedir. Üçüncü bölümde, küreselleşmenin iş çevrimlerini etkileme kanalları incelenmektedir. Türkiye ekonomisinde gözlenen iş çevrimlerinin volatilitesinin küreselleşme sürecinde irdelenmesini hedefleyen dördüncü bölümde, öncelikle Türkiye ekonomisine ilişkin iş çevrimleri literatürü özetlenmektedir. Türkiye ekonomisindeki gelişmelerin, küreselleşme sürecinin başlangıcı olarak kabul edilen 1980 sonrası için ele alındığı alt bölümde, 1980-2012 arasında gerçekleşen krizler incelenmiştir. Türkiye ekonomisinde gözlenen iş çevrimlerinin göstergesi olarak 1987Ç1:2012Ç4 dönemi için Hodrick – Prescott yöntemiyle çıktı açığı hesaplanmıştır. Hodrick – Prescott filtresiyle hesaplanan çıktı açığının değişken varyansını çıkarmak amacıyla literatürde volatilite modellemesinde sıklıkla kullanılan ARCH, GARCH, TGARCH ve EGARCH modelleri kurulmuştur. Kurulan modeller, model seçme kriterleri ve öngörü performansları açısından kıyaslanmış ve Türkiye ekonomisinde gözlenen iş çevrimlerinin modellenmesinde en başarılı yöntem olarak ARCH modeli seçilmiştir. Son olarak 1987Ç1: 2012Ç4 dönemi için Türkiye ekonomisinde gözlenen iş çevrimlerinin volatilitesi ile küreselleşme göstergeleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmanın sonuç kısmında, Türkiye'nin küreselleşme sürecinde dış şokların da etkisiyle ''sıcak para'' olgusunun, döviz kurları ve cari açıkta yarattığı oynaklığın iş çevrimi volatilitesinde belirleyici olduğu savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The business cycle volatility is analyzed during the course of globalization in Turkey. GDP gap for the period 1987Q1:2012Q4 is estimated by using Hodrick – Prescott filter. Volatility models that are frequently used in literature such as ARCH, GARCH, TGARCH and EGARCH are estimated in order to analyze the volatility of business cycles. Then, the models are compared with respect to the model selection criteria as well as forecasting performances. The ARCH model is chosen as the best performing model with respect to the volatility of business cycles observed in the Turkish economy for the period 1987-2012. The volatility of business cycles in Turkey is explained by the indicators of globalization, such as short term capital flows, exchange rate volatility, current account deficits as well as exogeneous cyclical shocks. It is concluded that premature liberalization of capital markets contributed to the rise in the volatility of the business cycles in the Turkish economy after the 1980's. As a small open ''developing'' economy, the Turkish economy is observed to be under the pressure of spillover effects of the exogeneous cyclical shocks around the globe, especially the financial crisis affecting the leading trading partners and other competing ''emerging market'' economies.