Jeotermal enerjinin sağlık turizmindeki yeri ve Türk turizmine olası katkıları
The role of geothermal energy in health tourism and potential contributions to Turkish tourism
- Tez No: 358728
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT AYPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Jeotermal Enerji, Sağlık Turizmi, Jeotermal Enerjinin Sağlık Turizmindeki Yeri, Termal Turizm, Termal Turizmin Ekonomik Boyutu
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Dünya, enerji ihtiyacının büyük bir kısmını fosil yakıtlardan ve hidrolik kaynaklardan sağlamaktadır. Ancak fosil yakıtların giderek tükenmesi tüm dünyayı alternatif enerji kaynakları arayışına itmiştir. Jeotermal enerji, fosil yakıtlara alternatif önemli bir yenilenebilir enerji kaynağıdır. Türkiye jeotermal kaynaklar açısından Dünya çapında bir potansiyele sahip olup, Avrupa'da ise kaynak potansiyeli açısından birinci, kaplıca uygulamaları konusunda ise üçüncü sırada bulunmaktadır. Türkiye'de sıcaklıkları 20ºC'nin üzerinde debileri ise 2–500 lt/sn arasında değişebilen 1500'den fazla kaynağa sahiptir (Fırat Kalkınma Ajansı,2011:9). Türkiye, yüksek mineralizasyon içeriği sayesinde etkin tedavi edici özelliklere sahip termal su potansiyelinin, zengin kültürel, doğal değerleri ve iklimsel özellikleri ile birleşmesi sonucunda benzersiz bir sağlık turizmi ortamı sunmaktadır. Yarattığı yüksek katma değer nedeniyle, sağlık turizmi, gelişmiş ülkelerin büyük yatırımlar yaptıkları ve dolayısıyla rekabetin her geçen gün arttığı bir sektör haline gelmektedir. Sağlık turizmi faaliyetlerinden biri olan termalizm, soğuk ve sıcak mineralli suların sağlık amacıyla içme ve dış tatbiklerde kullanımı için turistlerin ulaşım, konaklama ve ağırlama gereksinimlerinin karşılanmasını sağlayan çok yönlü bir turizm çeşidi olarak ön plana çıkmaktadır. Türkiye'de ortalama 7 milyon kişi kaplıcalardan faydalanmaktadır (Fırat Kalkınma Ajansı, 2011: 9). Bu Çalışmada, Jeotermal Enerji, Dünya'da Jeotermal Enerji Kullanımı, Jeotermal Enerjinin Güçlü ve Zayıf yönleri, Jeotermal Enerji'nin Sağlık Turizminin içindeki yeri ve önemi, Sağlık Turizmin Ekonomik Boyutu, Termal Turizm, Termal Turizmin Ekonomik Boyutları, Güçlü ve Zayıf yönleri bakımından irdelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Majority of the world's energy supplies have been provided from fossil fuels and hydraulic sources. However, since the fossil fuels have been consumed away day by day, new alternative energy supplies have been sought nowadays. Renewable Geothermal energy can be regarded as an alternate to running out fossil fuels. In terms of Geothermal energy supply, Turkey has been carrying a big potential on global basis. Throughout Europe, Turkey is in the first rank in terms of source potentiality and third rank regarding thermal spring. Turkey is home for more than 1500 sources with above 20 ºC temperature and between 2-500lt/sec flow rate (Fırat Kalkınma Ajansı, 2011: 9). Turkey is offering unique health tourism with the combination of high mineral thermal water which is a cure for many diseases, natural values and appropriate weather conditions. Since this is the case, health tourism has become a favorite sector that developed countries invest in big proportions and thus rivalry is heating up each day. Being one of the health tourism activities, thermalism stands out as a multidimensional tourism branch, providing accommodation and transportation for the tourists seeking to use hot and cold mineral water for health purposes. Approximately 7 million people have been benefiting from thermal springs in Turkey (Fırat Kalkınma Ajansı, 2011: 9). In this study, Geothermal Energy, Geothermal energy consumption in the World, advantages and disadvantages of Geothermal Energy, the role and importance of Geothermal Energy in health tourism, economic dimension of health tourism, economic dimension of thermal tourism will be examined in terms of its pros and cons. Key Word: 1. Geothermal Energy 2. Health Tourism 3. Place of Geothermal Energy in HealthTourism 4. Thermal Tourism 5. Economic Aspects of Health Tourism