Spontan yoldan ve yardımcı üreme teknikleri ile gebe kalan hastaların maternal, fetal ve perinatal özelliklerinin karşılaştırılması
Comparison of fetal, maternal and perinatal outcome of pregnancies obtained by assisted reproductive technologies and spontaneous pregnancies
  1. Tez No: 358919
  2. Yazar: ŞEYHMUS TUNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ILGIN TÜRKÇÜOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: IVF, Gebelik, Fetal Anomali, Preterm Doğum, IVF, Pregnancy, Fetal Anomaly, Preterm Birth
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
SPONTAN YOLDAN VE YARDIMCI ÜREME TEKNİKLERİ İLE GEBE KALAN HASTALARIN MATERNAL,FETAL VE PERİNATAL ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Giriş ve Amaç: Çalışmamızda spontan yoldan ve yardımcı üreme teknikleri ile gebe kalan hastaların maternal , fetal ve perinatal özelliklerini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Nisan 2009- Şubat 2013 tarihleri arasında İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında doğum yapan 6369 gebenin elektronik kayıtları değerlendirildi. Kontrollü Ovaryan Hiperstimulasyon (KOH)-IVF/ICS ile gebe kalan olgular çalışma grubuna dahil edildi. Kontrol grubu spontan gebe kalan olgulardan sistematik örnekleme ile oluşturuldu. İki grup maternal, fetal ve perinatal özellikler açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışma grubuna 151 olgu, kontrol grubuna 262 olgu dahil edildi. Çalışma grubunda maternal yaş (32,2 ± 6,06 vs 28,7 ± 5,84 yıl, P=0.0001) anlamlı olarak daha fazlaydı. Eşlik eden maternal sistemik hastalık oranları her iki grupta benzerdi. Çalışma grubunda çoğul gebelik (% 53 vs %5 P=0.0001), preterm doğum (% 67,5 vs % 37,4 P=0,0001), 34 haftanın altında doğum (%36.4 vs %16 p=0,0001), preterm prematür membran rüptürü (% 19,9 vs % 12,2 P=0,036), gestasyonel diyabet (% 19,2 vs % 8,8 P=0,002), malprezentasyon (%27,8 vs %9,9 P=0,0004) oranları anlamlı olarak daha fazlaydı. İntrauterin gelişme geriliği, oligohidramnios, polihidramnios, hipertansif hastalık, intrauterin fetal ölüm ve fetal anomali oranları her iki grupta benzer idi. Doğum anındaki ortalama gebelik yaşı (240 ± 28 gün vs 257 ± 23 gün P=0,0001) ve ortalama doğum ağırlığı (2086 ± 817 gr vs 2723 ± 796 gr P=0.0001) çalışma grubunda anlamlı olarak daha azdı. Ortalama kord PH, baz açığı, 1. ve 5. dakika APGAR skoru gruplar arasında benzerdi. Yenidoğan yoğun bakım ünitesine yatış(% 39,7 vs % 22,2 P=0,0001) ve perinatal ölüm oranları (% 12,2 vs % 6,2 P=0,016) çalışma grubunda anlamlı olarak daha fazlaydı. Sonuç ve Yorum: IVF gebeliklerinde maternal ve fetal ve perinatal riskler artmaktadır. Artmış çoğul gebelik oranlarından bağımsız olarak preterm doğum oranları ve buna bağlı olarak da perinatal yoğun bakım ünitesine yatış ve perinatal ölün oranları artmıştır. IVF gebeliklerinde gestasyonel diabet sıklığı ve sezaryenle doğum oranları artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Comparison of fetal, maternal and perinatal outcome of pregnancies obtained by assisted reproductive technologies and spontaneous pregnancies. Aim: We aimed to compare fetal, maternal and perinatal outcome of pregnancies obtained by assisted reproductive technologies and spontaneous pregnancies. Materials and Methods: We analysed the electronic records of 6369 pregnants who gave birth on dates April 2009 through February 2013, at Inonu University School of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology. Controlled Ovarian Hyperstimulation- IVF/ICSI pregnancies were included to the study group. Control group was formed from spontaneous pregnancies selected via systematic sampling. Two groups were compared for fetal, maternal and perinatal characteristics. Results: One-hundred and fifty-one and 262 cases were included to the study and control groups respectively. Mean maternal age was significantly higher in the study group (32,2 ± 6,06 vs 28,7 ± 5,84 years, P=0.0001). The rates of acompanying maternal systematic diseases were similar in the groups. The rates of multiple pregnancies (% 53 vs %5 P=0.0001), preterm birth (% 67,5 vs % 37,4 P=0,0001), delivery under 34 weeks (%36.4 vs %16 p=0,0001), preterm premature rupture of membranes (% 19,9 vs % 12,2 P=0,036), gestational diabetes (% 19,2 vs % 8,8 P=0,002) and malprezentation (%27,8 vs %9,9 P=0,0004) were significantly higher in the study group compared to the controls. The rates of intrauterine growth retardation, polihydramniosis, oligohydramniosis, hypertensive diseases, intrauterine fetal death and fetal anomaly were similar in the study and control groups. The mean age of pregnancy at the time of birth (240 ± 28 days vs 257 ± 23 days P=0,0001) and the mean birth weight (2086 ± 817 gr vs 2723 ± 796 gr P=0.0001) were significantly lower in the study group compared to the control group. The mean cord PH, base deficit, 1 and 5 minutes Apgar score were similar in the groups. Intensive care unit stay (% 39,7 vs % 22,2 P=0,0001) and perinatal death rate (%12,2 vs % 6,2 P=0,016) were higher in the study group. Conclusion: Maternal, fetal and perinatal risks are elevated in IVF pregnancies. Independant from elevated multiple pregnancy rates, preterm birth rates and related neonatal intensive care unit stay and perinatal death rates are increased in IVF pregnancies. Gestational diabetes mellitus and cessarean births are elevated in IVF pregnancies.