Oksitosin ile doğum indüksiyonu alan anne bebeklerinin kord kanında oksidatif stres belirteçlerinin değerlendirilmesi
Cord blood from a mother oxytoci̇n i̇nducti̇on of labor wi̇th that evaluation of oxidative stress markers
  1. Tez No: 359147
  2. Yazar: TALİP KARAÇOR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHAMMET ERDAL SAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: İndüksiyon, Doğum, Oxitosin, oksidatif stres, Induction, Delivery, Oxitosin, oxidative stress
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZETObstetriğin temel amacı, sağlıklı bir fetüsün doğumunu hem anne hem de fetüs için minimal travma ile sağlamaktır. Kadınların çoğunda term veya terme yakın doğum sancıları spontan başlar. Bazı durumlarda ise doğum eylemi son adet tarihi (SAT) ne göre fetal matürasyon sağlanmasına rağmen spontan başlamaz. Bu durumda anneye indüksiyon ajanları verilerek annenin doğum eyleminin başlaması sağlanır. Yaptığımız çalışmada, eksojen indüksiyon ajanı olan oksitosinin fetüs üzerine etkisini araştırdık. Çalışmamıza 32 hasta kontrol, 33 hasta çalışma grubu (indüksiyon alan) olmak üzere iki gruba ayrılan 65 hasta dahil edildi. Doğum indüksiyonu ajanı olarak oxitosin kullandık. Doğumundan sonra, fetal kordan alınan venöz kanda çalışma yapıldı. Her iki grupta Total Oksidan statü (TOS), Total Antioksidan Statü (TAS) ,Nitrikoksit(NO), Asimetrik dimetilarginin(ADMA), Paraoksanaz(PANX) ve Malonildialdehid(MDA) çalışıldı ve karşılaştırıldı. Her iki grup yaş ve gebelik haftası yönünden homojendi.İndüksiyon alan grupta TAS, TOS, MDA, PANX değerleri kontrol grubuna göre yüksek idi. Her iki grup arasında sonuçlar açısından istatistiki olarak fark saptandı. Her iki grup arasında NO ve ADMA düzeyleri açısından fark olmadığı görüldü.İki grup arasında APGAR değerleri açısından istatistiği fark yoktu. İndüksiyon ile oksidatif stres markırlarının arttığı; fakat yeni doğan APGAR sonuçlarında fark olmadığı görüldü. Vücütta indüksiyon ile oluşan oksitatif stresin, antioksidan savunma sistemi tarafından kompanse edilebildiği düşünüldü; fakat bu konu ile daha geniş serilerle yapılmış çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe main purpose of obstetrics is to provide the delivery of a healthful fetüs with minimal trauma for both fetüs and mother. Delivery generally starts for the most of women at the term or nearly term. But sometimes delivery does not start spontaneously at this situation labor inducing agents are given to mother to bring on the labor.The purpose of our study is to estimate the effect of the labor inducing agents on the fetüs. Totally 65 patient divided into a treatment group of 33 patients who were given the labor inducing agents and a control group of 32 patients. We used oxytocin as the labor inducing agent. Postpartum umblikal cord venous blood samples were analysed the levels of total oxidant status (TOS), total antioxidant status (TAS), nitric oxide (NO), asymmetric dimethylarginine (ADMA), paraoxanase (PANX) and malondialdehyde (MDA) in both groups and compored with eachather. This groups were homogeneous for the age and the week of pregnancy. İn the patients were given labor inducing agent; TAS, TOS, MDA and PANX levels were found significantly higher than the control group and there were no significant difference in the levels. NO and ADMA between two groups we observed that inducing the labor elevates stress biyomarkırs in fetüs but causes no effects on the neonatal APGAR scores. The oxidative stress caused by oxytocine can be compansated by the antioxidant systems is considered but certainly there is a need of more complicated and exponded serial studies.