Oksitosin indüksiyonu alan ve almayan vaginal doğum vakalarında kolostrumda total oksidan ve antioksidan kapasitelerinin değişiminin karşılaştırılması
Comparison of changes in total oxidant and antioxidant capacities in colostrum in vaginal delivery cases with and without oxytocin induction
  1. Tez No: 953544
  2. Yazar: ZÜLFİYE GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL KEYİF
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: anne sütü, vaginal doğum, doğum indüksiyonu, oksidatif stres, breast milk, vaginal birth, labor induction, oxidative stress
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Oksitosin indüksiyonu ile vajinal doğum yapan gebeler ve spontan takip ile vaginal doğum yapan gebelerin kolostrumlarındaki total oksidatif stres ve total antioksidatif stres belirteçlerinin incelenerek, oksitosin kullanımının kolostrumda oksijen radikallerinin üretimi üzerine olan etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ekim 2024-Aralık 2024 tarihleri arasında Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde indüksiyon ile vajinal doğum yapan 36 gebe, spontan vajinal doğum yapan 36 gebe olmak üzere toplam 72 gebe dahil edildi. Katılımcılardan yaklaşık 5 ml kolostrum manuel olarak toplandı. Kolostrumdaki antioksidan aktivite demir iyonu çözeltisi ve hidrojen peroksit çözeltisinin karıştırılmasıyla üretilen hidroksil radikalinin başlattığı serbest radikal reaksiyonlarına karşı gelişen etkiler kullanılarak değerlendirildi. Oksidatif stres, ferrik iyonun asidik ortamda ksilenol oranj ile oluşan kompleksindeki renk yoğunluğunun spektrofotometrik olarak incelenmesi ile değerlendirildi. Maternal özellikler, fetal birinci ve beşinci dakika APGAR değerleri, fetal doğum ağırlığı, kolostrumdaki TAS, TOS, OSİ değerleri kaydedildi. Elde edilen veriler istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Gebelerin 36 (%50) tanesi spontan vajinal doğum, 36 (%50) tanesi indüksiyon ile vajinal doğum yaptı. Spontan vajinal doğum ve indüksiyon ile vajinal doğum yapan katılımcıların anne sütlerinde TAS , TOS ve OSI değerlendirilmesinde istatiksel olarak anlamlı farklılık izlenmemiştir (sırasıyla p=0.660, p=0.928, p=0.866). Oksitosin indüksiyon süresi ile TAS arasında anlamlı bir korelasyon yokken (rs=0,163; p=0,342), TOS (rs=0,378; p=0,023) ve OSI (rs=0,345; p=0,040) ile pozitif yönlü zayıf düzeyde korelasyon bulunmuştur. Sonuç: Doğum travayında arrest olması durumunda ya da maternal/fetal endikasyonlarla doğum eyleminin başlatılması gereken durumlarda oksitosin ile doğum indüksiyonu uygulanmasının anne sütünde serbest oksijen radikallerinin üretiminde anlamlı artışa yol açmadığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: This study aimed to investigate the levels of total oxidative stress (TOS) and total antioxidant status (TAS) in the colostrum of pregnant women who delivered vaginally with oxytocin induction and those who delivered spontaneously. The goal was to evaluate the effect of oxytocin use on the production of oxygen radicals in colostrum. Materials and Methods: A total of 72 pregnant women who delivered vaginally at Düzce University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, between October 2024 and December 2024 were included in the study. Of these, 36 underwent vaginal delivery with induction, while 36 had spontaneous vaginal deliveries. Approximately 5 mL of colostrum was collected manually from each participant. Antioxidant activity in the colostrum was assessed based on the effects against free radical reactions initiated by hydroxyl radicals produced through the mixture of iron ion solution and hydrogen peroxide solution. Oxidative stress was evaluated spectrophotometrically by measuring the color intensity of the complex formed between ferric ions and xylenol orange in an acidic environment. Maternal characteristics, fetal first and fifth minute APGAR scores, fetal birth weight, and TAS, TOS, and oxidative stress index (OSI) levels in the colostrum were recorded and statistically compared. Results: Among the participants, 36 (50%) had spontaneous vaginal deliveries, while 36 (50%) delivered vaginally with induction. Statistical analysis of TAS, TOS, and OSI levels in the colostrum showed no significant differences between the two groups (p=0.660, p=0.928, p=0.866, respectively). No significant correlation was observed between the duration of oxytocin induction and TAS (rs=0.163; p=0.342), while a weak positive correlation was found with TOS (rs=0.378; p=0.023) and OSI (rs=0.345; p=0.040). Conclusion: The study demonstrated that the use of oxytocin induction in cases where labor arrest occurs or when labor needs to be initiated due to maternal or fetal indications does not lead to a significant increase in the production of free oxygen radicals in breast milk.