Anestezi indüksiyonunda ketamin ve propofol ile birlikte kullanılan esmololün hemodinami ve entübasyon koşullarına etkilerinin karşılaştırılması
A comparison of the effects of esmolol used in combination with ketamine and propofol in anesthetics induction on hemodynamics and intubation conditions,
- Tez No: 359334
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEREF OTELCİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: anestezi indüksiyonu, esmolol, ketamin, propofol, trakeal entübasyon, Anesthesia induction, esmolol, ketamine, propofol, tracheal intubation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Biz çalışmamızda anestezi indüksiyonunda ketamin ve propofol ile birlikte kullanılan esmololun hemodinami ve entübasyon koşullarına etkilerinin karşılaştırılmasını amaçladık. Yöntem: Etik kurul onayı ve hasta izni alındıktan sonra elektif cerrahi planlanan 18-70 yaş arası 126 hasta, rastgele dört grup; ketamin-esmolol (n=31), propofol-esmolol (n=33), ketamin (n=31) ve propofol (n=31) oluşturuldu. İndüksiyon öncesi tüm gruplara 0.1mg/kg iv morfin verildi. 2mg/kg dozunda ketamin veya propofol indüksiyonu sonrası 0,5mg/kg esmolol veya serum fizyolojik ıv bolus takiben iv atrakuryum 0,5mg/kg dozunda uygulandı. 0,2mg/kg esmolol veya serum fizyolojik infüzyon dozları 4 dk.'da yavaş puşe verilmesinin ardından entübasyon gerçekleştirildi. Entübasyon koşulları mükemmel, iyi, zayıf olarak skorlandı. İdamede ketamin veya propofol infüzyonu ile birlikte ile %50 O2 + % 50 N2O verildi. KAH, SAB, DAB, OAB, HBÜ, SpO2 değerleri bazal, indüksiyondan sonra entübasyondan önce ve entübasyon sonrası 1, 3, 5, 7 ve 10. dakikalarda ölçüldü. Entübasyon süreleri kaydedildi. Bulgular: Gruplar arasında demografik özellikleri ve ASA fiziksel skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmedi (p>0.05). Entübasyon koşulları değerlendirildiğinde grup PE'de %71,71 mükemmel ve %28,29 oranında iyi yanıt alındı. Gruplar arası KAH, SAB, DAB, OAB, SPO2 ve HBÜ bazal değerleri benzerdi. İndüksiyon sonrası, entübasyon sonrası 1, 3, 5, 7 ve 10. dk'da ölçülen KAH değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmezken (p>0,05), entübasyon öncesi KAH değerlerinde ise sadece grup KE ile grup PE arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlendi (p0,05). Grup içi karşılaştırmada; Grup KE'de entübasyon sonrası 1 ve3.dk.daki KAH, SAB, OAB ve HBÜ değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış mevcuttu (p0,05), indüksiyon sonrası, entübasyon öncesi ve entübasyon sonrası 3, 5, 7 ve 10.dk.larda anlamlı bir azalma mevcuttu (p0,05). Sonuç: Esmolol'ün 0.5mg/kg yükleme sonrası 0.2mg/kg 4dk infüzyon dozunun indüksiyonda 2mg/kg propofol ile birlikte entübasyona bağlı gelişen hipertansiyon ve taşikardi cevabını baskıladığı, ancak aynı doz ve yöntemle uygulanan esmolol ün 2mg/kg ketamin indüksiyonu sonrası LTE'ye bağlı hemodinamik yanıtı önleyemediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare the effects of esmolol used in combination with ketamine and propofol in anesthetics induction on hemodynamics and intubation conditions. Methods: A total of 126 patients, aged between 18 and 70, for whom elective surgery had been planned, were randomly divided into four groups following the ethics board approval and patient consent. The groups were categorized as such: ketamine-esmolol (n=31), propofol-esmolol (n=33), ketamine (n=31), and propofol (n=31). The patients in all groups were administered 0.1mg/kg IV morphine before the induction. Following the induction of 2mg/kg ketamine or propofol, 0.5mg/kg esmolol or normal saline bolus and after that 0.5mg/kg IV atracurium were administered. Intubation was done following the 4-minute slow push of 0.2mg/kg esmolol or normal saline infusion doses. Intubation conditions were scored as perfect, good, and weak. During the maintenance 50% O2 + 50% N2O was administered together with ketamine or propofol infusion. HR, SAP, DAP, MAP, RPP, and SpO2 values were measured at basal, after the induction, before the intubation, and at minutes 1, 3, 5, 7, and 10 following intubation. Intubation periods were recorded. Results: No statistically significant difference was observed among the groups regarding their demographic features and ASA physical scores (p>0.05). When intubation conditions evaluated, we had 71.71% percentage of excellent and 28.29% percentage of good response results achieved in the PE group. The intergroup HR, SAP, DAP, MAP, SpO2, and RPP basal values were similar. While there was no statistically significant difference between HR values measured at minutes 1, 3, 5, 7, and 10 following induction and intubation (p>0.05), a statistically significant difference was seen only between Group KE and Group PE with regards to pre-intubation HR values (p0.05).The intragroup comparison in Group KE revealed a statistically significant elevation in HR, SAP, MAP, and RPP values measured at the 1st and 3rd minutes following intubation (p0.05), there was a significant decrease after the induction, before the intubation, and at minutes 3, 5, 7, and 10 (p0.05). Conclusion: It was concluded that esmolol suppressed hypertension and tachycardia response due to intubation following 0.5mg/kg of loading dose, 0.2mg/kg 4 min. infusion dose during induction together with 2mg/kg propofol but esmolol, which was administered at the same dose and through this method, could not prevent the hemodynamic response depending on LTI following the induction of 2mg/kg ketamine.