Synthesis of 5-amino-3-oxo-n,7-diaryl-3,7-dihydro-2h-thiazolo[3,2-a] pyridine-8-sulfonamides via multi-component reactions
5-amino-3-okzo-n,7-diaril-3,7-dihidro-2h-tiyazolo[3,2-a] piridin-8-sülfonamit'lerin çok bileşenli tek basamaklı reaksiyonlar yoluyla sentezlenmesi
  1. Tez No: 360542
  2. Yazar: MUHAMMET BÜYÜKBAYRAM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEVHER ALTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Green chemistry, multi-component reaction, sulfonamide, Knoevenagel reaction, thiazolopyridine, Yeşil kimya, çok bileşenli reaksiyon, sülfonamit, Knoevenagel reaksiyonu, tiyazolopiridin
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
  12. Bilim Dalı: Organik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
In this study, highly efficient synthesis of thiazolo[3,2-a]pyridine-8-sulfonamide derivatives was aimed by multi-component one-pot process in solvent and solvent free conditions. The efficiency of both methods has been compared and mechanism of formation leading to the products was proposed. As the main course of this study, 1-(4-oxothiazolidin-2-ylidene)-N-phenylmethane sulfonamide, aryl aldehydes and malononitrile were reacted in one pot to obtain novel 5-Amino-3-oxo-N,7-diaryl-3,7-dihydro-2H-thiazolo[3,2-a]pyridin-8-sulfonamide derivatives that could be expected to exhibit biological activity according to literature survey. The structures of all multi-component reaction products were elucidated by means of spectroscopic methods IR, 1H NMR, 13C NMR, HRMS and physical characteristics (melting point and Rf values).
Özet (Çeviri)
Bu çalışmada, yüksek verimli substitue tiyazolo[3,2-a]piridin-8-sülfonamit türevlerinin çözücülü ve çözücüsüz ortamlarda çok bileşenli tek basamaklı reaksiyonlar yoluyla sentezlenmesi amaçlanmıştır. Her iki methodun da verimleri karşılaştırılmış, ürün için oluşum mekanizması önerilmiştir. Bu çalışmanın ana başlığı olan, literatür araştırmasına göre biyolojik aktivite göstermesi beklenilen yeni 5-Amino-3-okzo-N,7-diaril-3,7-dihidro-2H-tiyazolo[3,2-a]piridin-8-sulfonamit türevlerini elde etmek için 1-(4-okzotiyazolidin-2-iliden)-N-fenilmetan sulfonamit, aril aldehitler ve malononitrile ile tek basamakta reaksiyonlar gerçekleştirilmiştir. Çok bileşenli reaksiyon ürünlerinin tümünün yapı tayinleri spektroskopik olarak IR, 1H NMR, 13C NMR, HRMS ve fiziksel sabitler (erime noktası, Rf değerleri) yardımıyla aydınlatılmıştır.