The role of human rights principle in EU relation with third countries case study: Iran
İnsan hakları prensibinin Avrupa Birliği ve üçüncü ülke ilişkileri üzerindeki rolü örnek olay çalışması: İran
  1. Tez No: 363338
  2. Yazar: MAHTAB DADARSEFATMAHBOOB
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HARUN GÜMRÜKÇÜ, PROF. DR. WOLFGANG VOEGELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Politika, İnsan Hakları, Normatif Güç, Güvenlik Stratejisi Çıkarları, Siyasi Çerçevesi, Avrupa Birliği, İran, Foreign Policy, Human Rights, Normative Power, Security Strategic Interests, Political Conditionality, European Union, Iran
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Avrupa Birliği, dış politikasında ve bununla ilgili literatür de normatif insan hakları boyutunun, Avrupa yaklaşımlı normatif güce giderek daha sıcak baktığını iddia eden uluslararası bir aktör olarak bilinir. Dış politikasını planlarken insan hakları prensibi gibi bazı normları göz önüne alması, birçok durumda, diğer normlar ve AB'nin çıkarları ile ters düşmektedir. Bu çalışma üçüncü ülkelerle ilişkilerinde AB'nin insan hakları mevzuatını ve politikalarını inceler ve onları eleştirmenin yanında bu politikaların etkinliğini de araştırır. Bununla birlikte, birliğin dış politikalarını açıklarken, Avrupa yaklaşımlı normatif gücün kapsayıcılığını test edilmektedir. İnsan hakları prensiplerinin rolü incelenmesiyle ilgili olan ülke grupları: aday ülkeler, AB'nin komşuları, AKP ülkeleri, AB'nin stratejik ortakları ve diğer üçüncü ülkelerdir. İran, temel dış ilişkilerinin bazısı AB'yi ilgilendiren ve AB ile insan hakları normları, silahsızlanma ve güvenlik meselesi (nükleer sorunu) çakışan bir vaka çalışması olarak seçildi. İran'daki insan hakları durumuyla oluşan bu endişelerce teşvik edilen politikaların çelişkili etkilerini gösterilmekte ve bu politikaların sonucuna dayalı olarak AB'nin gücünü sınıflandırılmaktadır. Bu, hem İran'daki insan hakları ihlalcileri hem de nükleer sorun ile ilgili yaptırımlarla birlikte, iki İranlı muhalife verilen Sakharov Ödülü (2012) ve Kritik Diyaloğu içeren, İran ile ilişkilerinde AB tarafından alınan insan haklarıyla alakalı önlemler çalışılarak yapılmıştır. Buna ek olarak, bu politikaların ve bunların etkilerinin şu sonucu doğrulaması gerektiğine varılmıştır: Uluslararası ilişkilerde AB'nin pozisyonunu yargılamak için onun normatif gücü ile stratejik çıkarları arasındaki dinamiklerin göz önüne alınması gereklidir.
Özet (Çeviri)
European Union is known as an international actor claiming a normative human rights dimension in its foreign policy and the literature on EU external policies is increasingly leaning towards normative power Europe approach. Considering some norms such as human rights principle in planning foreign policy is in many cases in conflict with other norms or interests of the EU. This study scrutinizes EU's human rights legislation and policies in its relation with third countries and explores the efficiency of these policies as well as the criticisms on them. Additionally, the inclusivity of normative power Europe approach in explaining the Union's external policies is tested. The groups of countries in relation with which the role of human rights principles has been studied are candidate countries, EU's neighbors, ACP countries, EU's strategic partners and other third countries. Iran was chosen as a case study where some of the main external relations concerns of the EU naming the norms of human rights and non-proliferation and the interest of security (nuclear issue) coincide. The contrasting effects of the policies inspired by these concerns on the human rights situation in Iran are demonstrated and EU's power based on the outcome of these policies is categorized. This is done through studying the human rights related measures taken by the EU in its relation with Iran including the Critical Dialogue and the Sakharov Prize (2012) awarded to two Iranian dissidents, along with the sanctions both on nuclear issue and human rights violators in Iran. In addition, it is concluded that these policies and their effects would confirm that to judge EU's position in international relations, it should be viewed in light of the dynamics between its normative power and its strategic interests.