An Examination of the risk structure of national and foreign banks operating in Turkey
Türkiye'de faaliyet gösteren ulusal ve yabancı bankaların risk yapıları üzerine bir inceleme
  1. Tez No: 36449
  2. Yazar: GONCA EĞİLMEZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CENGİZ EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ulusal Bankalar, Yabancı Bankalar, Aktif Verimliliği, Özsermaye- Aktif Oranı, Sistematik Risk, Sistematik Olmayan Risk, National Banks, Foreign Banks, Return on Assets Ratio, Capital Asset Ratio, Systematic Risk, Non-systematic Risk
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
ÖZ TÜRKİYE'DE FAALİYET GÖSTEREN ULUSAL VE YABANCI BANKALARIN RÎSK YAPILARI ÜZERİNE BÎR İNCELEME E?İLMEZ, Gonca işletme Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Cengiz Erol Temmuz, 1994, 142 sayfa. Bu çalışmada Türkiye'de faaliyet gösteren bazı ulusal ve yabancı bankaların riskleri geliştirilmiş bir Sharpe Piyasa Endeks Portföy modeli kullanılarak incelenmiştir. Regresyon analizleri yapıldıktan sonra, bankaların sistematik ve sistematik olmayan riskleri belirlenmiştir. Değişik açılardan inceleyebilmek için, regresyon analizinde, her banka için alü endeks ve aktif büyüklüğüne göre en büyük ölçekli olan bankalar için sekiz endeks bağımsız değişken; ve bankaların aktif verimliliği ve özsermaye-aktif oranları bağımlı değişken olarak kullanılmıştır. Analiz sonuçlan, uzun bir zamandan beri sistemde bulunan bankaların çoğunluğunun sistematik riski en yüksek, sistematik olmayan riski en düşük bankalar olduğunu, sistemde görecen* olarak daha yeni olan bankaların ise sistematik riski en düşük, sistematik olmayan riski en yüksek olan bankalar olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN EXAMINATION OF THE RISK STRUCTURE OF NATIONAL AND FOREIGN BANKS OPERATING IN TURKEY E?İLMEZ, Gonca Master of Business Administration Supervisor: Prof. Dr. Cengiz Erol July, 1994, 142 pages. In this study, the riskiness of some national and foreign banks operating in Turkey were examined by using a modified Sharpe Market Index Portfolio Model. After the regression analyses were made; the systematic and non-systematic risks were identified for each selected bank. In the regression analyses, to examine the banks from different aspects, six indexes were used for each bank; and for the biggest-scale banks in terms of asset volume, eight indexes were used as the independent variable; and return on assets ratio and capital assets ratio of the banks were used as the dependent variable. Results of the analyses have shown that, most of the banks that have been in the system for a long period of time, were the banks with the highest systematic and lowest non-systematic risks, but those of the banks that were relatively new in the system were the banks with the highest non- systematic and lowest systematic risks.