Elektronik ticaret ve elektronik ticaretin Türkiye'de son 10 yıl için incelenmesi
Electronic commerce and examination of electronic commerce in Turkey for the last decade
- Tez No: 364776
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKMEN DERDİYOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Elektronik ticaret, Türkiye, mobil ticaret, Electronic commerce, Turkey, mobile commerce
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Gün geçtikçe gelişen teknoloji hem ticari işletmelerin hem de tüketicilerin ticari alışkanlıklarını sürekli değiştirmektedir. Telefon, faks, televizyon gibi araçlar ile başlayan elektronik ticaret, internet ve mobil internetin devreye girmesiyle yeni bir boyut kazanmış ve ticari alışkanlıklarımızdaki değişimi daha da hızlandırmıştır. Elektronik ticaret de her yeni teknoloji gibi kendine özgü araçlar, özellikler, avantajlar, dezavantajlar, sağladığı kolaylıklar ve sorunlar ile bir bütün olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu dezavantajlar ve sorunlar, gelişen altyapı teknolojileri, elektronik ticaret ile uyumlu hale getirilen yasalar, gün geçtikçe daha bilinçli hale gelen ticari işletmeler ve tüketiciler, devlet müdahalesi ve kontrolü sayesinde zamanla aşılacaktır. Türkiye'de elektronik ticaret sektörü hızla büyümeye devam etmektedir. Mobil internet teknolojisinin gelişmesi, akıllı telefon, tablet bilgisayar gibi mobil cihazların yaygınlaşması ile elektronik ticaret hızla mobil ticaret yönünde gelişmeye devam etmektedir. Bu çalışmada elektronik ticaret kavramı ve elektronik ticaretin son on yıl için ülkemizdeki gelişimi sayısal verilerden de yararlanılarak detaylı bir şekilde ele alınmaktadır, elektronik ticaretin hem ülkemizde hem de küresel olarak mobil ticaret yönünde gelişmekte olduğu ortaya konmaktadır.
Özet (Çeviri)
Day by day developing technology is constantly changing commercial habits of commercial enterprises as well as consumers. Electronic commerce, beginning with tools such as telephone, fax, television has gained a new dimension with the introduction of internet and mobile internet and even more accelerated the change in our commercial habits. Electronic commerce emerges as a whole with its unqiue tools, features, advantages, disadvantages, conveniences and problems similar to every new technology. These disadvantages and problems will be overcome in time by developing infrastructure technologies, electronic commerce compatible laws, commercial enterprises and consumers who are becoming more and more conscious day by day and government interference and control. Electronic commerce industry in Turkey continues to grow rapidly. With the development of mobile internet technology and popularization of mobile devices such as smartphones and tablet computers, electronic commerce continues to grow rapidly in the direction of mobile commerce. In this study, electronic commerce and development of electronic commerce in our country for the past decade are handled in detail through the use of numerical data and it is revealed that electronic commerce, both in our country as well as globally, is developing in the direction of mobile commerce.