Sezaryen operasyonlarında uygulanan anestezi tekniklerinin anne ve bebeklerde oksidatif stres üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effect of anesthesia techniques performed in cesarean secti̇on on mother and babies oxidative stress
- Tez No: 365281
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN TÜFEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Spinal Anestezi, Genel anestezi, Normal doğum, Sezaryen, Oksidatif Stres, TAS (Total Antioksidan Seviye), TOS (Total Oksidan Seviye), Spinal anesthesia, General anesthesia, Normal delivery, Cesarean section, Oxidative Stress, TAS (Total Antioxidant Status), TOS (Total Oxidant Status)
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı sezaryen operasyonlarında uygulanan farklı anestezi tekniklerin anne ve bebeklerinde oksidatif stres üzerine etkisinin araştırılmasıdır. MATERYAL VE METOD: Çalışmaya dahil edilen ve elektif sezaryen operasyonu planlanan hastalar tercih ettikleri anestezi tipine göre spinal anestezi (SA) grubu ve genel anestezi (GA) grubu olmak üzere 60 olgu 2 gruba ayrıldı. Ayrıca normal vajinal doğum (NVD) yapan 30 hasta kontrol grubu olarak alındı. Her üç grupta da doğumun hemen sonrasında annelerden venöz kan örneği ve bebeklerden de umblikal kord kanı alınarak oksidatif durumun değerlendirilmesi amacıyla TAS ve TOS parametreleri çalışıldı. BULGULAR: Oksidatif stres parametrelerinin gruplar arası değerlendirilmesinde anne ve bebeklerde ölçülen TOS değerleri her üç grupta da benzer bulundu (p>0.05). Anne ve bebeklerde ölçülen TAS değerleri ise GA ve SA gruplarında benzer (p>0.05) iken NVD grubunda hem annelerde hem de bebeklerde ölçülen TAS değerleri ise her iki gruba göre (GA, SA) anlamlı olarak yüksek bulundu (p≤0.001). OSİ değerlerinin gruplar arası karşılaştırılmasında ise sadece annelerde NVD grubu ile SA grubu arasında anlamlı farklılık olduğu görüldü (p=0.015). SONUÇ: Sonuç olarak; oksidan ve antioksidan parametreler açısından sezaryen ile doğumda anne ve bebeklerde genel ve spinal anestezi arasında bir fark olmadığı, normal doğumda ise anne ve bebeklerde antioksidan parametre düzeyinin sezaryen ile doğuma göre daha yüksek olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The aim of this study was to investigate the effects of different anesthesia techniques performed in cesarean section on mothers and their babies oxidative stress MATERIALS AND METHODS: 60 patients undergoing elective cesarean section included this study divided 2 groups as spinal anesthesia (SA) group and general anesthesia (GA) group, according to their preferred type of anesthesia.. In addition, 30 normal vaginal delivery (NVD) patients were enrolled as a control group. In all three groups, venous blood samples from mothers and the umbilical cord blood samples from infants taken immediately after birth. To assess oxidative status, TAS and TOS parameters were studied from this samples. RESULTS: The evaluation of the oxidative stress parameters among groups, measured TOS values in maternal and infant were similar in all three groups (p> 0.05). while measured TAS values of mother and baby were similar in GA and SA groups (p> 0.05), measured TAS values in the NVD group found significantly higher than both (GA) and (SA) groups In both mother and their babies.(p≤0.001). When OSI values compared among groups, only in mothers, between NVD and SA group significant difference was observed (p = 0.015). CONCLUSION: In conclusion, it was found that there is no difference between general and spinal anesthesia in terms of oxidant and antioxidant parameters in mothers and babies in cesarian delivery. In normal birth antioxidant levels in the mother and babies were found to be higher than cesarean delivery.