Tip I diyabetlilerde poliklinik şartlarında ve poliklinik şartlarına ilave olarak uzaktan tele takipli kan şekeri profiline göre kan şekeri ayarlanan hastaların metabolik kan sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of metabolic control parameters in patients with TYPE 1 diabetes who were followed at regular outpatient conditions with those who were managed with remote tele-monitoring additional to outpatient conditions
  1. Tez No: 365333
  2. Yazar: ELİF BAĞDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZELİHA TÜLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 1 Diabetes Mellitus, Tele-Takip, Metabolik Kontrol, Type 1 Diabetes Mellitus, Tele-Monitoring and Metabolic Control
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada, poliklinik şartlarında izlenen ve poliklinik şartlarına ilave olarak uzaktan tele-takip ile bildirilen kan glukoz profiline göre tedavileri düzenlenerek izlenen tip 1 Diabetes Mellituslu (DM) hasta gruplarının glisemik kontrol dereceleri ve diğer metabolik sonuçları karşılaştırıldı. Araştırma İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı, Diyabet Polikliniği'nde 01 Haziran 2014 ile 31 Ağustos 2014 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Çalışmanın örneklemini rastgele yöntemle seçilen, en az üç aydır tip 1 diabetes mellitus (DM) tanısı ile poliklinikte takip edilen, bilgisayar ve cep telefonu kullanabilen 60 hasta oluşturdu. Hastalar yalnızca rutin takip programı uygulananlar (kontrol) ve rutin takibe ilave olarak elektronik takip programı uygulayanlar (çalışma grubu) olarak iki gruba ayrıldı. Tüm hastalar başlangıç ve 3. aylarda poliklinikte görüldü. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından oluşturulan Hasta Değerlendirme Formu kullanıldı. Hastaların metabolik sonuçları glikozile hemoglobin A1c (HbA1c) ve açlık plazma glukoz (APG) düzeyleri ile; kilo ve beden kitle indeksi (BKİ) değerleri ve toplam insülin dozları kaydedildi. Çalışma ve kontrol grubuna alınan hastalar sosyodemografik açıdan benzerlik göstermekteydi (yaş ortalaması çalışma grubunda 32.4±9.8, kontrol grubunda 29.8±9.5, lise üstü eğitimli olan hasta sayısı çalışma grubunda 19, kontrol grubunda 14). Hastaların diyabet süreleri ve insülin tedavi şekli de benzerdi. Çalışmanın başlangıcında (0. ay) çalışma ve kontrol grubunun metabolik parametrelerinin benzer olduğu görüldü. Tele-Takip programı ile 3. ayda çalışma grubunda HbA1c'nin %8.5±1.9'den %8.0±1.8'e düştüğü (p=0.010) gözlenirken, kontrol grubunda ortalama HbA1c değerinde anlamlı bir değişiklik görülmedi. Ayrıca istatistiksel olarak anlamlı düzeye erişmemekle birlikte, kontrol grubunda günlük toplam insülin dozu artarken (52.6±18.7 IU/gün'den 54.4±17.4 IU/gün'e), çalışma grubunda ise azaldığı (50.6±16 IU/gün'den 46.4±17.9 IU/gün'e) görüldü. Tele-Takip sistemi, tip 1 DM hastalarında glisemik kontrol ve diğer metabolik parametreler üzerinde olumlu etkiler sağlayabileceğinden kullanımı önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study performed to compare metabolic control parameters of patients with type 1 diabetes mellitus who was followed at regular outpatient clinic conditions with those who were managed with remote Tele-Monitoring in addition to outpatient conditions. The study was carried out at the Diabetes Outpatient Clinic, Endocrinology and Metabolic Disease Division, Internal Medicine Department, Istanbul Medical Faculty, Istanbul University between 01 June and 31 August 2014. The study sample was included sixty randomly selected patients with type 1 diabetes mellitus who were followed in the outpatient clinic at least for the last three months and able to use computer and mobile phone. The patients were divided into two groups as those on routine follow-up program (control) and those on Tele-Monitoring program in addition to routine follow-up (study group). All patients were evaluated at baseline and third month in the outpatient clinic. Data were collected on the Patient Interview Form, which was designed by the researchers. Metabolic results (HbA1c, fasting plasma glucose, weight, body mass index and total insulin dose) were recorded. The patients in study group or control group demonstrated similarity in terms of sociodemographics (mean age was 32.4±9.8 year and 29.8±9.5 year in the study group and the control group respectively, number of the patients having education over high school was 19 and 14 in the study group and in the control group respectively). The duration of diabetes and insulin treatment protocols was similar in both groups. At baseline metabolic parameters of both study and control groups were similar. At the third month, with Tele-Monitoring program HbA1c was reduced from %8.5±1.9 to %8.0±1.8 (p=0.010) while no change in HbA1c was observed in the control group. Furthermore, although it has not reached to statistically significant level, average daily insulin dose increased numerically in the control group (from 52.6±18.7 IU/day to 54.4±17.4 IU/day) but it reduced in the study group (50.6±16.0 IU/day to 46.4±17.9 IU/day). At the third month, while body mass index and weight didn't change in the study group, both increased in the control group. Since Tele-Monitoring system could provide favorable effects on glycemic control and other metabolic parameters, its use might be recommended in patients with type 1 diabetes mellitus.