Transüretral prostatektomi öncesi ürodinamik inceleme yerine prostat rezistif indeks bakılması daha efektif mi?
Is prostate resistive index more effective than urodynamy in patients with transurethral prostatectmy
- Tez No: 365346
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET ALİ KAYIKÇI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Benign prostat hiperpazi, ürodinami, rezistif indeks, benign prostatic hyperplasia, urodynamy, resistive index
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Beningn prostat hiperpalzisi (BPH) yaşlanan erkeklerde meydana gelen alt üriner sistem semptomlarının en yaygın sebebi olarak karşımıza çıkmaktadır. Ürodinamik çalışma miksiyon disfonksiyonu( disüri, üriner inkontinans, neuropatik hastalıklar, alt üriner sistem obstrüksiyonuna sebep olan durumlar vb.) olan hastaların değerlendirilmesinde altın standart yöntemlerden birisidir. 1960 larda hidrodinamik prensiblerin alt üriner sistem fizyolojisine uygulanması ile alt üriner sistem hastalıklarının sebep olduğu miksiyon problemlerinin tayininde ileri bir yol kadedilmiştir. Hastada ürodinami testi esnasında mesane kataterizasyonundan dolayı üretra irritasyonu, üretrit, sistit gelişmesi ihtimali bulunmaktadır. Mesane içine izotonik solüsyon verilmesinden dolayı hastada pyelonefrit gelişebilmektedir. Biz çalışmamızda transrektal doopler ultrasonografi (USG) de prostatın rezistif indeksine ve mesane duvar kalınlığına bakarak; ürodinami yapmaksızın hastanın alt üriner sisteminde bir daralma olup olmadığının tayin edilebileceğini araştırmayı planlamaktayız. Ayrıca amacımız, doopler USG yapıp prostat rezistif indekse ve mesane duvar kalınlığına bakarak prostat rezistif indeksin ürodinaminin yerini alabilecek kadar etkili bir yöntem olup olamadığını kanıtlamaktır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma Haziran 2012 ve Ağustos 2013 tarihleri arasında Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı'nda, poliklinik koşullarında ve alt üriner sistem yakınmaları nedeniyle başvuran hastalardan bilgilendirilmiş yazılı onam alınarak katılımı sağlanan gönüllü bireylerle gerçekleştirildi. Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı polikliniğine başvuran ve transüretral prostatektomi yapılması kararı alınan hastalara klinik indikasyonlarına göre rutin standart yaklaşım olan ürodinami tetkiki ve prostat volümünü ölçmek için transrektal USG yapılırken hasta onamları doğrultusunda transrektal renkli doopler yapıldı. Bulgular: Transrectal doople USG de elde edilen resistive index parametreleri ile ürodinamik parametreler arasında 40 hasta üzerinde yapılan çalışmada istatistiksel olarak bir korelasyon bulunamamışdır. Sonuçlar: Çalışmamız neticesinde üretaral arterlerin ve mesanenin arterlerindeki rezistif indeksler ile ürodinamik parametreler arasında anlamlı bir ilişki olmadığını gösterdik. Rezistif indeksdeki parametrelere bakarak ürodinamik parametreleri tahmin etme ihtimalinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığını belirledik.
Özet (Çeviri)
Objective: Benign prostatic hyperplasia is the most common cause of lower urinary tract symptoms in aging men. Urodynamic examination is the gold standart method in evaluating of patients suffering from micturation problems (dysuria, urinary incontinence, neuropathic disorders, and disorders cause lower urinary tract obstruction. Although urodynamic examination is the gold standart method for diagnosis of bladder outlet obstruction not only it is an invasive procedur, but also associated with a small but important risk for significant morbidity such as urinary tract infections. We aimed to assess the use of prostatic resistive index determined by using transrectal ultrasonography for predicting infravesical obstruction as shown by urodynamic study. Material and Method: In this study a total of 40 consecutive men over 50 years who presented between June 2012 and August 2013 to our outpatient department because of lower urinary tract symptoms were included. In addition to the standart urodynamic evaluation the prostatic resistive index was determined in all cases. Local ethics committee approval and written informed consent from all individuals were obtained before the study. Results: The value of prostatic resistive index measurements was not statisticaly different among individuals with or without infravesical obstruction proven by urodynamic study. Conclusions: Our results failed to demontrate the prostatic resistive index as a useful tool for diagnosing bladder outlet obstruction