Matematiğe ilişkin değerler ve sınıftaki uygulamalara yansımaları
Mathematical values and their reflections on classroom practices
- Tez No: 366373
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA ARGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Değer, matematiğe ilişkin değer, sınıf uygulamaları, Values, mathematical values, classroom practices
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 272
Özet
ÖZ Bu çalışmada, ortaöğretim kurumlarında görev alan matematik öğretmenlerinin sahip olduğu matematiğe ilişkin değerler ve bu değerlerin sınıf uygulamalarına yansımaları tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma nitel araştırma desenlerinden durum çalışması esas alınarak tasarlanmıştır. Araştırmanın katılımcıları 2012-2013 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Ankara ilinde ortaöğretim kurumlarında görev alan 5 matematik öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmanın veri toplama araçları senaryo tipi yarı yapılandırılmış görüşme soruları ve video kaydına alınan ders gözlemlerinden oluşmaktadır. Elde edilen veriler içerik analizi ve karşılaştırmalı durum analizi yolu ile analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, öğretmenlerin matematiğe ilişkin değerlerin tamamlayıcı ikililerini sınıf uygulamalarına eşit yansıtmadıkları, nesnecilik, kontrol ve açıklık değerlerine tamamlayıcı değer ikililerinden daha fazla vurgu yaptıkları belirlenmiştir. Katılımcıların matematiğe ilişkin değerlerin bazı boyutlarına yetersiz de olsa sahipken, bazı boyutlarını sınıf uygulamalarına hiç yansıtmadıkları tespit edilmiştir. Dolayısıyla öğretmenlerin matematik öğretiminde çeşitlilik oluşturma ve sınıf uygulamalarına değerlerin yansıtılmasında yetersiz oldukları sonucuna varılmıştır. Her ne kadar araştırma probleminin odağı dışında olsa da öğretmenlerin matematiğe ilişkin değerlerden haberdar olmadıkları göze çarpmaktadır. Araştırmada elde edilen sonuçlar ışığında matematik öğretmenlerine, araştırmacılara, program geliştirenlere, matematik öğretmeni yetiştirenlere yönelik çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this study is to investigate secondary mathematics teachers' mathematical values and these values' reflection in classroom practices. Case study research design was employed for carrying out this research. The participants of the study is consisted of 5 mathematics teachers who work at high school in Ankara during spring terms of 2012-2013 academic year. The data were collected through semi-structured interview which were arranged in the form of classroom scenarios and classroom observations recorded by video-camera. The collected data were analyzed by using content analysis and cross-case analysis. According to the findings of the study, we observed that the teachers did not reflected the complementary pairs of the values in relation to mathematics in classroom practices equally and that they emphasized the values of objectivism, control and openness more than complementary value pairs. We identified that while the participants have at least some dimensions of the values in relation to mathematics, they did not reflect these dimensions in their classroom practices. Therefore, we found that teachers were inadequate in creating diversity in mathematics teaching and reflecting the values in classroom practices. Although it is out of the scope of the reseach problem, we shaved state that the teachers were not aware of the values in relation to mathematics. In the light of the findings of the study, several suggestions were made to mathematics teachers, researchers, program developers and the educators of mathematics teachers.