A comparative analysis of alienation in Virginia Woolf's Mrs. Dalloway and Reşat Nuri̇ Günteki̇n's Yaprak Dökümü
Virginia Woolf'un Bayan Dalloway kitabı ile Reşat Nuri Güntekin'in Yaprak Dökümü Kitabının yabancılaşma açısından karşılaştırılmalı analizi
- Tez No: 367951
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VASSIL HRISTOV ANASTASSOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, Turkish Language and Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Modernizm, Modernite, yabancılaşma, değişim, parçalanma, Woolf, Güntekin, savaş, İngiliz, Osmanlı, Modernism, modernity, alienation, change, degradation, fragmentation, Woolf, Güntekin, war, British, Ottoman
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Reşat Nuri Güntekin ve Virginia Woolf kendi dönemlerinin önde gelen yazarlarındandır. Farklı ülkelerde, farklı şehirlerde yaşamalarına rağmen, Woolf İngiltere'de ve Güntekin İstanbul'da, ortak bir problemleri vardı: Yabancılaşma. Hem Woolf hem de Güntekin'in karakterleri değişimden kaynaklanan sorunlardan dolayı yabancılaşma yaşamışlardır. Özellikle Batı kaynaklı yeni buluşlar, her şeyde mantık aramaya aşırı eğilim, devrimler, savaşlar nedeniyle gelişen ve hızlanan değişim Batı ülkeleriyle neredeyse tüm dünyayı etkilemiştir. Değişimin küresel boyuttaki bu etkileri Türk toplumunu da etkilemiş, toplumun temelinde büyük değişikliklere neden olmuştur. İnsan ilişkilerindeki değişim dini inanışlar, politika ve edebiyatta değişmiştir. Bunu takiben merhamet, empati, iyilik gibi değerler yerini hinlik, kokuşmuşluk, ikiyüzlülük, yalanlama gibi değerler almıştır. Tönnies'in de ortaya koyduğu gibi devrimler, hızlı şehirleşme, üretimde artış, sosyal düzende her şeyi mantığa oturtma isteği toplumdaki ailevi yapıyı bir daha geriye dönüştürülemeyecek kadar düşmane bir topluma çevirmiş gibi görünmektedir. Materyalizm ve faydacılık üzerine kurulan kapitalist düzen ailevi yapıdaki toplumdan oldukça uzaktır. Bu dönüşüm ve iki düzen arasındaki belirgin fark ve ayrım kültür farklılığıyla sonuçlanarak yabancılaşmaya neden olmuştur. Bu çalışma birçok değişik çeşidi olan yabancılaşmanın anlamını, sosyo- kültürel bakış açısıyla inceleyerek Bayan Dalloway ve Yaprak Dökümündeki yabancılaşma öğelerini ortaya koyacaktır. Bu kitaplardaki ana karakterler içinde bulundukları toplumda kabul görmek için çabalarken yabancılaşmaya maruz kalmışlardır.
Özet (Çeviri)
Virginia Woolf and Reşat Nuri Güntekin are significant writers in their own eras in separate societies. Although they lived in different countries, Woolf in London, Güntekin in Turkey, they shared the same problem: Alienation. Both Woolf's and Reşat Nuri's characters suffer from alienation because of change, especially Western oriented rapid change with innovations, as a result of a great reliance on Reason, revolutions and wars had great impact on almost every nation. The global effects made its way to Turkish society and led to major changes to the core of society. Following this, a change occurred in morals so that kindness, empathy and goodness were replaced by cunning, foulness, hypocrisy, and denial. When human relations change, religious beliefs, politics and literature change too. As Tönnies suggests, an alteration from Gemeinschaft to Gesellschaft, from a family-like stage to a hostile world because of revolutions, rapid urbanization, the expansion of production, rationalistic thinking in the social order, seems irreversible. The Capitalist society is far from being Gemeinschaft as it was founded on materialism and pragmatism. The alteration and fundamental break between these two, culminated in the social changes in the culture leading to alienation. This study will discuss of alienation and its relation to the socio- historical process, which I will be examine in Woolf's novel Mrs. Dalloway and Reşat Nuri Güntekin's novel Yaprak Dökümü. Their main characters suffer from severe alienation in their pursuit for recognition by their societies.