Bertolt Brecht's epic theater and its effect on Caryl Churchill as a representative of British drama
Bertolt Brecht'in epik tiyatrosu ve İngiliz tiyatrosu temsilcilerinden Caryl Churchill'e etkisi
  1. Tez No: 368532
  2. Yazar: ZAFER ŞAFAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN TOPRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Epik Tiyatro, Dördüncü Duvar ve Yanılsaması, Müdahaleci Düşünme, Güç İlişkileri, Toplumsal Değişim, Epic Theater, Illusion of the Fourth Wall, Interventionist Thinking, Power Relations, Social Change
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bertolt Brecht tarafından 20. yüzyılın erken döneminde oluşturulan ve ilerleyen dönemlerde zirveye çıkan epik tiyatro, ilk kez Aristo tarafından ortaya atılan ve uzun çağlar boyunca devam edip gelen tiyatro geleneğine meydan okumuştur. Epik tiyatroyu oluştururken Marksist görüşlerden ve diyalektik tarih anlayışından hareket eden Bertolt Brecht, epik oyunları aracılığıyla toplumsal ayrışmayı/aşağılamayı, ekonomik sömürüyü ve art niyetli siyasi yönlendirmeyi açığa çıkarmayı amaçlamıştır. Epik tiyatroyla dördüncü duvar diye adlandırılan, seyirciyle oyuncuyu ayıran hayali engeli ve bu tiyatronun yanılsamasını bozmaya ve engellemeye çalışan Brecht, seyircisini eleştirel ve müdahaleci düşünmeye teşvik eder. Böylece O, insanın kaçınılmaz kaderi gibi mazeretlerle yüzyıllardır kandırılan seyirciyi uyaramaya çalışır. Brecht için üst yapının bir vasıtası olan sanat, toplum içerisindeki vuku bulan kötülükleri örtmek için kötüye kullanılmıştır. Epik tiyatroyla Brecht, tiyatro geleneğini ters yüz ederek onun amacını gizlemekten ifşa etmeye çevirmiştir. Brecht'in Almanya'da başlattığı ve başarıya ulaştırdığı epik tiyatro dünya'nın farklı yerlerinde de etkili olur ve sosyal, ekonomik ve politik koşulları müsait olan Britanya da, Brecht' in epik tiyatrosunu olumlu karşılayan ülkelerden bir tanesidir. Brecht'in yenilikçi sanatından hareket eden sosyalist feminist Caryl Churchill, sabit cinsiyet rolleri, ataerkil toplumsal yapı ve güç ilişkileri gibi temalara değinir ve cinsiyet ayrımı ve cinsel baskıyı bunlarla ilişkilendirdikten sonra sömürgeci söylemi ve ataerkil otoriteyi yapı sökümüne uğratmak için eserlerinde Brecht'e özgü epik tiyatronun özelliklerinden faydalanır. Bu tezin amacı öncelikle Brecht 'in Cesaret Ana ve Çocukları ve Churchill'in Dokuzuncu Bulut adlı eserlerinde epik tiyatro ögelerinin kullanımını göstermek ve epik tiyatro özelliklerinin iki eserde de haksız güç ilişkilerini ortaya çıkarmakta ve toplumsal değişimi başlatmakta ne derece etkili olduğunu ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
Epic theater, which is formed by Bertolt Brecht in the early 20th century and peaks in the following decades, challenges the persistent drama convention initiated first by Aristotle. Bertolt Brecht, who is propelled by Marxist convictions and dialectical conception of history while shaping his epic theater, aims to expose social degradation, economic exploitation and political manipulation by means of epic plays. Brecht, who tries to thwart the illusion of the fourth wall through epic theater, encourages his audience into critical and interventionist thinking so that he can warn them who have been deceived for ages under the excuse of inevitability of human fate. For Brecht, art, which is a means of superstructure, has been manipulated to disguise the evils taking place in a society. Through epic theater, Brecht has reversed the drama tradition from disguise to disclosure. What Brecht has commenced and succeeded in Germany becomes influential in different parts of the world and Britain is one of these countries where the social, political and economic conditions are available to welcome Brecht's epic theater. Acting on Brecht's innovative art, socialist feminist Caryl Churchill deals with such themes as fixed gender roles, patriarchy and power relations and she employs Brechtian epic devices in her works to deconstruct colonialist discourse and patriarchal authority after having demonstrated their connections with sexist discriminations and oppression. The objective of this thesis is to illustrate the use of epic devices in Brecht's Mother Courage and Her Children and Churchill's Cloud Nine and to point out how effective the epic features in both works to disclose the shortcomings of unjust power relations and to instigate the social change.