Inconsistencies (problems of) between two dimensional graphics of (urban) design and its three dimensional (urban) forms
(Kentsel) tasarımın iki boyutlu grafiği ile bu grafiğin üç boyutlu formu arasındaki tutarsızlıklar
  1. Tez No: 368809
  2. Yazar: EBRU EREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ADNAN BARLAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Mimarlık, Şehircilik ve Bölge Planlama, Education and Training, Architecture, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Biliş ve Bilişsel Süreç, Görsel Algı, Tasarım Süreci, Gestalt Teori ve Tasarım Parametreleri (Prensipler, Elemanlar and Araçlar), Cognition and Cognitive Process, Visual Perception, Design Process, Gestalt Theory and Design Parameters (Principles, Elements and Tools)
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışma, kentsel çevreye ve insan hayatına olan etkileriyle birlikte tasarımın özellikle (iyi) görselliği ve görsel algısı üzerine yoğunlaşmaktadır. Çalışma, 'herhangi bir tasarımın, tasarım süresi boyunca bilişe uygun olarak (görme, göreselleştirme, algılama) kendi içinde (tasarım parametrelerinin ürettiği kendisi) bütün (bütünsel) ve ayrıca kendisinin zihinsel betimlemeleri (zihni görsel imajlar/ kavramsallaştırılmış kurgular) ile bunların boyutlardaki temsili ürünleri arasında ikili ilişkileri (bağlılık yada tutarlılık) olması gerektiğini ve böylelikle iyi (algı) tasarım edinilebileceğini' önermektedir. Bu yüzden çalışmada, tasarım parametrelerinin bütünsel ve tutarlı iyi tasarımları ve birlikte iyi temsilileri ve iyi sunumları, sonrasında iyi kentsel çevreleri ve nihayetinde iyi yaşantıları sunabilirliği sorgulanmaktadır. Konuya uygun tanımlar, süreçlerin birbirlerine değinilerek yapılan açıklamaları ve görselliği tasarım parametrelerince organize edilmiş tasarım örneklerinin incelenmesi, çalışmanın kapsamına katkıda bulunmaktadır. Detaylarıyla çalışma, incelemeleri (ve sonuçlarını) konuya bağlı kalarak ve yaşantılara değinerek tartışmakta ve son olarak özetleyip ileriki çalışmalar için öneriler sunarak sonuçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study concentrates in particular on (good) visuality and visual perception of any design with consequences on urban environments and human lives. The purpose is that 'any design requires not only holism (wholeness) within itself, which is generated by its design parameters, but also co-relation (consistency) between its mental imageries (visualizations or conceptual-mental fictions) and all their representational products in each and every dimensional realms. The design process is conducted respectfully to cognitive process (seeing, visualizing, perceiving) so that it could finalize within a good (perception) design'. Therefore, it is questionable whether design parameters enable (holistic and consistent) good designs with all representations, and then good urban environments, and sequentially good experiential-daily lives. Definition of related subjects, explanation of processes referring each other, and examination of some design cases regarding whose visuality is constructed and communicated by design parameters contribute to this scope of the study. Containing far more details, the study discusses (the analysis of) the survey touching upon (environment) lives and implements conclusions with future recommendations in this field (keywords.