Women and eco-disasters in Maggie Gee's The Ice People and Sarah Hall's The Carhullan Army: An ecofeminist approach
Maggie Gee' ni̇n The Ice People ve Sarah Hall'un The Carhullan Army adlı romanlarinda kadınlar ve ekoloji̇k felaketler: Ekofemi̇ni̇st yaklaşım
- Tez No: 368966
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL OPPERMANN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: ekofeminizm, feminizm, Maggie Gee, The Ice People, Sarah Hall, The Carhullan Army, cinsiyetçilik, türcülük, insan olmayan canlılar, üreme teknolojileri, ekolojik felaketler, küresel ısınma, buz devri, ecofeminism, feminism, Maggie Gee, The Ice People, Sarah Hall, The Carhullan Army, sexism, speciesism, nonhuman beings, reproductive technologies, eco-catastrophes, global warming, ice age
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu tez, Maggie Gee'nin The Ice People ve Sarah Hall'un The Carhullan Army başlıklı romanlarını, özellikle kadınlar, ekolojik felaketler ve insan olmayan canlılar arasındaki bağlantılara değinerek, ekofeminist açılardan incelemektedir. Genel anlamda, ekofeminizm,“naturizm”(doğaya yapılan zülüm), cinsiyetçilik ve ırkçılık gibi baskı sistemlerinin birbiriyle ilintili olduğunu ve birlikte mercek altına alınması gerektiğini ileri sürer. Ekofeministlere göre, bu tür baskı sistemleri, erkek/kadın, kültür/doğa, insan/doğa ve benzeri hiyerarşik ikili karşıtlıklara dayandırılarak haklı çıkarılmaktadır. Dolasıyla, ekofeministler bütün dualist yapıları yıkarak, ekolojik açıdan sürdürülebilir ve eşitliğe dayalı demokratik toplumlar kurmayı hedeflerler. Özellikle vurgulamak gerekir ki ekofeminizm kadınların doğaya ve doğanın da kadınlara indirgenmesini savunmaz, zira bu esasçı (essentialist) bir düşüncedir. Feminist ve ekolojik düşünceyi birleştiren ekofeminizm farklı alanlara sahiptir ve kadınlar ile doğanın çifte sömürüsü, üreme teknolojileri, insan ve insan olmayan canlıların bağlantısı, türcülük ve lesbiyen/gay/biseksüel/transseksüel bireylerin istismarı gibi pek çok konuyla ilgilenir. Bu tez, söz konusu ekofeminist konuların Maggie Gee'nin The Ice People ve Sarah Hall'un The Carhullan Army başlıklı romanlarındaki yansımasını tartışmaktadır. Sundukları ekolojik felaket senaryolarıyla, her iki roman da cinsiyet, doğa, cinsellik, hayvanlar ve teknoloji arasındaki ilişki hakkında önemli sorular sormaktadır. Adı geçen romanlar, dünyamızı tehdit eden ekolojik krizin ciddiyetine dikkat çekerek, insan merkezci anlayış değişmediği sürece olası bir ekolojik afetin doğuracağı yıkıcı sonuçları düşünmemizi sağlar.
Özet (Çeviri)
This thesis examines Maggie Gee's The Ice People and Sarah Hall's The Carhullan Army from ecofeminist perspectives, focusing particularly on the connections between women, eco-disasters, and nonhuman beings. In general terms, ecofeminism claims that the systems of domination, such as naturism (the oppression of nature), sexism, and racism are interrelated and must be analysed together. For ecofeminists, these oppressive systems are reinforced and justified through dualistic constructs like male/female, culture/nature, and human/nature. Therefore, they seek to dismantle all types of dualities, promoting a vision of ecologically sustainable and democratic societies based on equality. It is important to note that ecofeminism is not about reducing women to the position of nature and nature to the position of women, which is essentialist. Merging both feminist and ecological thought, ecofeminism has various branches and investigates a diverse array of issues ranging from the dual oppression of women and nature to reproductive technologies, human-nonhuman relations, speciesism, and the abuse of LGBT people. This study explores these ecofeminist issues as reflected in Maggie Gee's The Ice People and Sarah Hall's The Carhullan Army. Through eco-catastrophic scenarios that they depict, both novels raise critical questions about the relationship between gender, nature, sexuality, animals, and technology. They draw attention to the severity of the current environmental crises threatening the world and encourage the reader to envision the devastating results that a possible eco- disaster could cause unless we change our anthropocentric mindset.