Geri Dön

Öğretmenlerin tayin yeri seçiminde analitik hiyerarşi proses uygulaması

The application of analytic hierarchy process i̇n choosing teachers assignment place

  1. Tez No: 369129
  2. Yazar: ELİF GONCA TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Öğretmen Rotasyonu, Milli Eğitim Bakanlığı, Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri, Analitik Hiyerarşi Proses, Education, Teacher Rotation, Ministry Of Education, Decision Making Methods With Multi-Criteria, Analytic Hierarchy Process
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 102

Özet

Öğretmenlerin etkin ve verimli olabilmeleri, öğretme azim ve gayretlerini her zaman canlı tutabilmeleri için sorunlarının en aza indirgenmesi gerekmektedir. Çalıştıkları yerin, istek ve ihtiyaçlarına cevap verememesi de öğretmenler için önemli sorunlardan biridir. MEB'de görev yapan öğretmenler, MEB tarafından düzenlenen iller arası yer değiştirme dönemlerinde, il değişikliği talebinde bulunmaktadır. Tercih yaparken de pek çok faktörün etkisi altında kalmaktadır. İl belirlerken ve sıralama yaparken, hem objektif hem subjektif olarak değerlendirme gerektiren bu durum, öğretmenler için sorun olabilmektedir. Bu çalışmada, öğretmenlerin, iller arası yer değiştirme talebinde bulunurken, il seçiminde etkisi altında kaldıkları kriterler ve bu kriterlerin önem sırasının belirlenmesi, tercihte il sıralamasının yapılması amaçlanmıştır. Karar verici olarak memleketi Kırıkkale olan bir öğretmen seçilmiştir. Kriterler, Kırıkkale'de MEB'e bağlı okullarda görev yapan öğretmenlerle yüz yüze yapılan görüşmeler sonucunda belirlenmiştir. Kriterlerin önem derecelerinin belirlenmesi ve tayinde il sıralamasının yapılmasında AHP yöntemi kullanılmıştır. AHP yöntemi, pek çok kriter arasında sıralama yapılmasına yardımcı olduğu, karmaşık problemlerin çözümünde yaygın ve kolay kullanılabilir olduğu, subjektif ve objektif değerlendirmede kolaylık sağladığı için tercih edilmiştir.

Özet (Çeviri)

It is necessary to minimize teachers' problems in order to make the teachers active and productive and also to keep their effort and perseverance alive. It may be one of the significant problems that their workplace doesn't respond to their interests and needs. Teachers who work at MEB, apply for changing province in the period of interprovincal workplace change. They are under the influence of many factors while choosing provinces. This situation, which requires both an objective and subjective evaluation may also be a problem at the time of choosing and ranking the provinces. In this study, it is aimed to determine the criteria that influence teachers preferences and to arrange the provinces by determining the order of importance of these criteria. A teacher from Kırıkkale was choosen as a decision maker. The criteria have been determined by the result of face to face interviews with teachers working in the schools of MEB. AHP method has been used in the determination of the significance of the criteria and the arrangement of the provinces in the assignment. AHP method has been preferred because it helps to arrange the criteria, it is widely and easily available in the solution of complex problems and it provides convenience in subjective and objective evaluation.

Benzer Tezler

  1. İlk okuma-yazma öğretiminde temel problemler

    Başlık çevirisi yok

    MEHMET KILIÇ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1996

    Eğitim ve ÖğretimGazi Üniversitesi

    DOÇ.DR. LEYLA KARAHAN

  2. Göçün eğitime ve eğitim yönetimine etkileri

    The effects of migration to education and education management

    BETÜL NAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2008

    Eğitim ve ÖğretimSakarya Üniversitesi

    Eğitim Bilimleri Bölümü

    YRD. DOÇ. DR. HASAN BASRİ GÜNDÜZ

  3. İlköğretimde anasınıfı ile ilgili uygulamalar ve sorunlar

    Başlık çevirisi yok

    RECEP AYDIN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1998

    Eğitim ve ÖğretimMarmara Üniversitesi

    Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ADİL ÇAĞLAR

  4. Türkiye eğitim sisteminde denetim ve denetmen yetiştirme sürecinin analizi

    Başlık çevirisi yok

    SEVİM ÖZTÜRK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1996

    Eğitim ve Öğretimİnönü Üniversitesi

    Y.DOÇ.DR. BURHANETTİN DÖNMEZ