İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının işgörenlerin tutumuna etkisi
The occupational health and safety practices impact on employees' attitudes
  1. Tez No: 370809
  2. Yazar: BANU KAPLANCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Occupational Health, Occupational Safety, Security Culture, Employee' Attitude
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
İş sağlığı ve güvenliği uygulamaları sanayileşme ile birlikte dünyada ve ülkemizde hızlı bir şekilde yayılmaktadır. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun yürürlüğe girmesi bu temellerin ülkemizde atıldığını göstermektedir. Bu kanun iş yerlerinin iş sağlığı ve güvenliği hizmetini alma zorunluluğunu ortaya koymaktadır. İş sağlığı ve güvenliğinin ana prensibi çalışanları korumak, üretimin verimi ve kalitesini arttırmaktır. Çalışanları iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı koruyabilmenin en temel yolu eğitimden geçmektedir. İnsan sağlığına verilen zararı ve hizmet kaybını en aza indirebilmek, eğitim çalışmalarında süreklilik kazandırmak ve sağlıklı çalışma koşulları sağlamak ile mümkün olacaktır. Türkiye, iş kazası ve meslek hastalıkları açısından, dünyada ilk sıralarda yer almaktadır. Çalışanların iş güvenliği haklarının korunması; devlet ve işveren taraflarının, çalışma ilişkilerindeki iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili koruma sistemlerine sahip çıkmasına bağlıdır. İş güvenliği hakkının korunması için, işin yapılmasından doğan tehlikelerin ortadan kaldırılması veya azaltılması yollarının araştırılması gerekir. Çalışanların sağlıklı ve güvenli çalışma ortamına sahip olmaları, işyerinde uygulanan sistematik ve bilimsel çalışmalar ile sağlanmaktadır. Bilimsel çalışmaların işletmelerde sağlanması ile çalışanlar daha sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalar gerçekleştirebileceklerdir. Sağlık ve güvenlik kültürünün tüm işletmelerde benimsenmesi ve anlayışın süreklilik sağlaması gerekmektedir. Bu çalışmada; iş sağlığı ve güvenliği konusu kavramsal olarak ele alınmıştır. Daha sonra gerçekleştirilen uygulama ile üst yönetimin iş güvenliğine bağlılığını, işletme açısından iş güvenliğinin önemini, iş güvenliği alanında işletmenin iletişimini, işletmede yürütülen iş güvenliği eğitiminin niteliğini, çalışanların iş güvenliği uygulamalarına ilişkin algılamasını belirlemeye yönelik olarak İstanbul ilinde faaliyet gösteren dört orta ve büyük ölçekli işletmede, toplam 310 çalışan üzerinde gerçekleştirilmiştir. Anahtar Kelimler: İş Sağlığı, İş Güvenliği, Güvenlik Kültürü, Çalışanların Tutumu
Özet (Çeviri)
Occupational heath and safety practices have been dramatically increasing both in the world and in Turkey with industrialization process. It must be underlined that after the coming in the force of the legal regulation in the regards of occupational health and safety practices in Turkey. The legal basis of the process was laid. This law requires all kind of precautionary measures for workplaces in order to get common standards to protect employees' heath and security. One of the main goals of the occupational heath and safety is to protect the labor's health and security to increase efficiency and quality of the products. One of the most efficient ways to protect to labor forces against the all kinds of occupational disease and occupational accidents is to raise their consciousness by educational programs. There is a strong necessity for continuous educational program in order to minimize the risk of occupational accidents and diseases. Turkey is located the first row in terms of occupational accident and diseases in the world. Protection of the employees' security rights depends on governments and employers' regulatory measurements in terms of occupational health and security. Having a healthy and safety working environment requires systematic and scientific study. Scientific studies are very useful way to secure healthier environment for employees. Adoption of heath and safety culture in all enterprises is required to provide continuity and understanding. In this study, the occupational heath and safety issues are discussed conceptually Furthermore, the importance of the occupational health and security, the communication of the enterprise in terms of occupational heath are analyzed. Hence, the quality of the education programs to minimize occupational diseases and accidents have been discussed by taking four medium and large-scale enterprises with 310 workers in İstanbul.