İlköğretimde bilgisayar destekli öğretim ve bilgi teknolojisi sınıflarının (bilgisayar laboratuvarlarının) kullanımı konusundaki öğretmen tutum ve görüşleri -Adana ili örneği-
Computer-assisted instruction i̇n the primary school and the use of computer labs in teacher attitudes and views-Adana sample
  1. Tez No: 370877
  2. Yazar: ÖZGE AKTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT OĞUZ KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli öğretim, bilgisayar laboratuvarları, bilgisayarlı öğretim, Computer assisted ınstruction, computer labs, computerized teaching
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmanın genel amacı ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin bilgisayar destekli öğretime karşı tutumlarını ve eğitim-öğretim sürecinde bilgi teknolojisi sınıflarını (bilgisayar laboratuarlarının) kullanmalarıyla ilgili görüşlerini belirlemektir. Araştırmanın evrenini 2009–2010 eğitim öğretim yılında Adana ilinde bulunan ilköğretim okullarında görev yapan sınıf ve branş öğretmenleri, örneklemini ise Adana'nın Seyhan ilçesinde bulunan 123 ilköğretim okulundan tesadüfî örneklem yöntemiyle belirlenmiş 17 ilköğretim okulunda bulunan 581 sınıf ve branş öğretmeni oluşturmuştur. Anketlerin uygulanmasından elde edilen veriler SPSS 15.0 paket programında analiz edilmiştir. Öğretmenlerin bilgisayar destekli eğitime karşı tutum ve görüşlerinin cinsiyet, branş, kıdem, öğrenim durumu, hizmet içi eğitim alıp almamaları, bilgisayar laboratuarı kullanma durumları ve kullanma sıklıkları gibi bağımsız değişkenlere bağlı olarak değişip değişmediğini belirlemek amacıyla parametrik ölçümlerden“t-testi”ve“Tek Yönlü ANOVA”, non-parametrik ölçümlerden ise“Kruskal Wallis”ve“Mann Whitney U”kullanılmıştır. Ayrıca ölçek dışı maddeler değerlendirilirken frekans ve yüzde analizleri yapılmıştır. Yaşı daha genç olan öğretmenlerin yaşı daha ileri olan öğretmenlere göre bilgisayar destekli öğretimi daha çok benimsedikleri ve derslerinde yer verdiklerini, bilgisayarla ilgili verilen hizmet içi eğitimin bilgisayar destekli öğretime karşı yönlendirmediğini, alınan hizmet içi eğitimi yeterli bulan öğretmenlerin bilgisayar destekli öğretime karşı tutumlarında olumlu oldukları belirlenmiştir Yapılan araştırmalar ve anket sonuçları öğretmenlerin hizmet içi eğitim almalarına rağmen, derslerinde bilgisayar destekli öğretimi uygulamaları konusunda kendilerini yeterli bulmadıklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research is made to determine the attitude of teachers working in primary schools towards computer-assisted instruction and their using computer labs in the education process. The primary school and branch teachers that worked in the primary schools of Adana in 2009-2010 education year formed the universe of the research. The sampling is generated by 581 primary school and branch teachers of 17 primary schools randomly chosen. The data obtained from implementing surveys is analyzed at spss15.0 packet programme. In the analyze of data, t-test and one-way Anova of parametric measurements, Kruskal vallis and Mann Whitney U of nonparametric measurements are used. Furthermore, while off-scale substances are evaluated, descriptive analyze is made and in this context frequency and ratios are viewed. The obtained findings demonstrates that the teachers with young age compared to the ones with more advanced age adopt computer assisted instruction and use in their lectures more ,computer related in-service education given does not lead to computer-aided teaching and the ones that find the taken in-service education sufficient grows a positive point of view (perspective) to their attitude towards computer assisted instruction.The researches and survey results indicates that teachers though taken education don't find themselves sufficient at computer assisted instruction applications.