Le role et l'importance de l'enseignement/ l'aprentissage precoce des langues etrangeres dans l'enseignement des langues etrangeres en Turquie
Erken yaşta yabancı dil eğitim/öğretiminin Türkiye'de yabancı dil öğretiminde yeri ve önemi
  1. Tez No: 370884
  2. Yazar: ÇİĞDEM KURT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAN ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Fransız Dili ve Edebiyatı, Education and Training, French Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Erken yaşta yabancı dil eğitim/öğretimi, çok dillilik, çok kültürlülük, öğretmen eğitimi, niteliksel ve niceliksel reform, Early foreign language teaching / learning, multilingualism, multiculturalism, teacher education, qualitative and quantitative reform
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Fransızca
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fransız Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Ekonomik, finansal ve teknolojik küreselleşmenin hızla ilerlemesi karşısında, günümüz dünyasında iki ve hatta üç dil bilmemiz gerekmektedir. Bu bağlamda, birçok araştırma yetişkinlikte zaman kaybını önlemek amacıyla erken yaşta yabancı dil eğitim/öğretiminin altını önemle çizmektedir. Aynı şekilde,“ bu gelişmeyi sağlamak için atılan bariz adımlardan biri de öğrenme yaşını düşürmek olmuştur. Bu sebeple, ülkelerin büyük çoğunluğunda 7 yaşında bir dil öğrenmeye başlanmıştır”(Porcher & Groux, 2003, p.3). Bu anlamda, çok dilliliğin ve çok kültürlülüğün egemen olduğu günümüz dünyasında erken yaşta yabancı dil eğitim/öğretimi kaçınılmaz görünmektedir. Tüm bu gelişmelere paralel olarak, Türkiye yeniliklere ilgisiz kalmamış ve eğitim siteminde reformlar gerçekleştirmiştir. İşte tam da bu noktada, yabancı dil alanında uzun yıllar uğraş vermiş olan ve gerçekleştirmiş olduğu reformlarda niceliksel anlamda kayda değer reformlara imza atan Türkiye'nin niteliksel olarak da özellikle erken yaşta yabancı dil eğitim/öğretimine yönelik öğretmen eğitimi ve uygulamaları gibi hususlarda gerekli girişimlerde bulunması oldukça önem arz etmektedir. Erken yaşta yabancı dil eğitim/öğretimi üzerine araştırmaların çeşitliliği ve çokluğu göz önüne alındığında, biz bu çalışmada eğitim sisteminde gerçekleştirilen yeni reformlarla sürekli gelişme halinde olan erken yaşta yabancı dil eğitim/öğretiminin Türkiye'de yabancı dil eğitim/öğretiminde rolü ve önemini, öncelikli olarak yabancı dil Fransızca'nın Türk eğitim sisteminde 6-12 yaş aralığındaki çocuklara erken yaşta eğitim/öğretimi üzerine yoğunlaşarak, göstermeye çalışacağız.
Özet (Çeviri)
With the rapid growth of the economic, financial and technological globalization, it is necessary to learn two or even three languages in the world time. In this context, many studies strongly emphasize the importance of early teaching/learning of foreign languages, titled as“ELF”, in order to prevent loss of time during the student's apprenticeship in adulthood. In the same way,“one of obvious approaches to ensure this development is to reduce the age of beginnings of teaching / learning. That is why it starts now learning a language in 7 years old in the vast majority of countries”(Porcher & Groux, 2003, p.3). In this sense, the early teaching/learning of foreign languages is seen essential in today's world dominated by multilingualism and multiculturalism. In parallel with all these developments, Turkey did not remain indifferent to the innovations and has made school reforms in the education system. It is on this point that it is very important that Turkey, engaged in the field of foreign languages for many years and signed significant reforms in quantity, has the necessary initiatives on such issues as, with special focus on practice and teacher education for early teaching / learning of foreign languages. Given the variety and quantity of research on ELF, we will try to show in this study the role and importance of ELF in the teaching / learning of foreign languages in Turkey - being in constant evolution by new reforms carried out in the education system- with special focus on the teaching / learning of early French Foreign Language (FFL) for public school age between 6 and 12 years.