Portekiz'de ilk ve orta dereceli okullarda coğrafya eğitim ve öğretiminin müfredat, metot ve araç-gereçler açısından değerlendirilmesi
The evaluation of primary and secondary geography education in Portugal: Curriculum, methods and technologies
  1. Tez No: 371147
  2. Yazar: MEHMET ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİNAN KOCAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafya Eğitimi, İlk ve Orta Dereceli Okullar, Portekiz, Geography Education, Primary and Secondary Schools, Portugal
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Avrupa Birliği üyesi olan Portekiz, geçmişinden gelen sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmişliğin vermiş olduğu refah düzeyinin yüksek olmasıyla eğitim alanında önemli adımlar atmıştır. Portekiz'de eğitim genel olarak Eğitim ve Bilim Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. Ayrıca başkent dışındaki yerlerde de Eğitim ve Bilim Bakanlığı'nın alt bünyesinde bulunan farklı yetkili kurum ve örgütler vardır. Portekiz'de temel eğitim ve ortaöğretimde ortalama 180 iş gününü bulan bir eğitim yılı üç dönem halinde verilmektedir. Bu durum ise öğrencilerin okuldan uzun bir süre ayrı kalmalarını önlemekte, derslere yönelik motivasyonlarını yüksek tutmaya yardımcı olmaktadır. Portekiz'de coğrafya bilimi köklü bir yapıya sahip olmasına rağmen günümüzde istenilen seviyede değildir. Bunun en önemli sebeplerinden biri ekonomik problemler olup, diğer önemli sebep ise nüfusun durağanlığından dolayı yeni okul binalarına ihtiyaç duyulmamasıdır. Ekonomik krizden dolayı Portekiz'de coğrafya bilimi modern anlamda ders olarak işlenememektedir. Modern ders araç-gereçlerine ulaşılamamakta, coğrafya geleneksel kalıpların dışına çıkamamaktadır. Yine yaşlı nüfusun fazlalığı ve nüfusun artma hızının çok düşük olmasından dolayı okul binaları genel itibariyle eski yapılardan oluşmakta ve yeni bina yapımına gerek duyulmamaktadır. Portekiz'de coğrafya biliminin önünde ki en büyük engellerden biri temel eğitimdeki sınıflarda coğrafya dersinin haftalık birkaç saat olmasıdır. Bir diğer önemli engel ise coğrafya dersi öğretmenleri ile tarih dersi öğretmenlerinin formasyon eğitiminin birlikte verilmesidir. Coğrafya dersi öğretmenleri Coğrafya Eğitimi ile ilgili yaşadıkları problemleri Portekiz Coğrafyacılar Derneği aracılığıyla çözmeye çalışmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
Portugal, a member of European Union, has taken important steps in the field of education thanks to its high level of welfare provided by the social, cultural and economic development coming from its past. In Portugal, the education is generally managed by the Ministry of Education and Science. In addition, in places apart from the capital, there are different authorized bodies and organizations included in the Ministry of Education and Science. In Portugal, an academic year that lasts 180 days in average in primary and secondary education, is given in three periods. This prevents the students from remaining separate from the school for a long time, and helps them keep their motivations on lessons high. Even though the geographical sciences in Portugal, has a rooted structure, yet it is not at the desired level at the present time. One of the most important reason of this, is economic problems, and another important reason is that; new school buildings are not needed due to the stability in population. Because of the economic crisis, the geographical sciences in Portugal, cannot be taught as a lesson in the modern sense. It is not possible to Access modern lesson materials and thus, the geography cannot go beyond traditional patterns. Again, due to the overpopulation of elders and because the population growth rate is very low; school buildings are generally composed of old structures and so, the construction of new buildings, is not required. One of the major obstacles standing before the geographical sciences is that; the geography lessons in primary education are given for only a couple of hours in a week. Another significant obstacle is that; history and geography teachers receive their formation education together. Geography teachers try to solve the problems they face regarding the Geographic Education, by means of Portuguese Association of Geography Teachers.