Din kültürü ve ahlak bilgisi ders kitaplarında ahlak öğrenme alanında kullanılan hadisler ve eğitim-öğretim açısından değerlendirilmesi (4.-8. sınıflar)
Hadits used in the topic of learning morals in religion and ethics textbooks and evaluation of them in terms of education (4th-8th classes)
  1. Tez No: 371148
  2. Yazar: RAHİME TAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VAHİT CELAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din, ahlak, hadis, din kültürü ve ahlak bilgisi, eğitim-öğretim, Religion, morals, hadith, education of religion and ethics, education
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Ahlak erozyonunun yoğun bir şekilde yaşandığı ve insanların değersizleştirilmeye çalışıldığı modern toplumlarda ahlak eğitimi büyük önem arz etmektedir. İyi olanı yapmak kötü olandan uzaklaşmak anlamına gelen ahlak eğitimi, din eğitiminin vazgeçilmez bir parçasıdır. Dolayısıyla ahlak eğitiminin temellendirilmesinde dinî nasslar yani ayetler ve hadisler önemli bir konuma sahiptir. Kur'an'da“en güzel ahlak üzere olmasıyla”övülen ve“güzel ahlakı tamamlamak üzere gönderildiğini”beyan eden Hz. Muhammed'in (sav) rehberliği ahlak eğitiminde büyük önem arz etmektedir. Dolayısıyla ahlakı Kur'an olan Peygamber'in (sav) hadislerle somutlaşan örnekliği, Müslümanların kişilik inşasında belirleyici bir role sahiptir. Bu çalışmamızda 4-8. sınıfların Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarında kullanılan, bazen sadece konuyla ilgili kısmını vermek amacıyla kısaltılarak verilen hadisleri ana kaynaklarda yer alan tam metinlerini verdik. Her sınıfı ayrı ayrı olmak üzere, ahlak öğrenme alanıyla ilgili ünitelerde geçen hadis-i şerifleri, öğrencilerin dil ve kavram gelişim düzeylerine, ahlak gelişim düzeylerine, konu ve kazanımları desteklemesi bağlamında da eğitim-öğretim gelişim düzeylerine uygunluklarını ele almaya ve değerlendirmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
The education of morals is very important in societies in which there is intense erosion in ethics and people are attempted to be trivialized. Morals education, which means doing what is good and moving away from what is bad, is an inseparable part of religious education. So, in the process of grounding morals education religious versicles and hadiths have a crucial and significant place. The guidance of the Prophet Muhammad, who stated that he was sent“to complete social ethics”and who is praised for his“having the best social ethics”, is very important in morals education. So, the exam of prophet, whose morals is based on the Koran, became concrete through hadiths and it has a determinative role in establishing of personality of Muslims. In this study, we presented the full texts of original hadiths in main sources, which are sometimes shortened and used in order to present the main idea about the topic in 4-8th grade's textbooks in Education of Religion and Ethics. We attempted to discuss and evaluate hadiths in units about learning morals separately for each grade, in terms of the conformity of them with students' language and conceptual achievement levels, morals achievement levels and in terms of their support to topics and acquisitions in classes.