Örgütsel bağlılık, iş doyumu ve sağlık çalışanları
organizational commitment, Job satisfaction and health workers
  1. Tez No: 371291
  2. Yazar: VEDAT TORTUMLUOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. MEHMET FİKRET GEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık, Örgüt, Sağlık Kurumları, Bağlılık, Tatmin, Health, Organization, Health Institutions, loyalty, content, business
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
İş tatmini ve örgütsel bağlılık kavramları birçok araştırmaya konu olmuştur. Örgütlerde insan gücü örgütleri ayakta tutan önemli bir faktördür. Sağlık kurumlarında ise insan gücü örgütün her şeyidir. Bu nedenle çalışmamızın temel amacı, sağlık kurumlarında çalışanların örgütsel bağlılıkları ile iş tatminleri arasında ilişkilerin değerlendirilerek sağlık kurumu çalışanlarının örgütsel bağlılıkları ile iş tatminlerine yönelik çözüm önerileri sunmak olarak belirlenmiştir. Sağlık çalışanlarının kavramsal açıdan örgütsel bağlılıkları değerlendirilerek tutumsal ve davranışsal bağlılık yaklaşımları ele alınmış ayrıca örgütsel bağlılığı etkileyen başlıca faktörler açısından çalışanların bağlılığı ele alınmış değerlendirilmiş ve iş tatmini ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki kurumsal ve bireysel açıdan ele alınmıştır. Sağlık kurumları günümüz dünyasında daha bir değer kazanmış verdikleri hizmetlerin çeşitliliği ve sürekliliği daha da üst seviyelere yükselmiş olmasından da kaynaklı, çalışanlarının daha deneyimli ve eğitim düzeylerinin en üst düzeyde olmasını arzu etmekte çalışanların kuruma bağlılıklarını artırmak için çeşitli yollar denemekte, buna mukabil çalışanlar ise kendilerini daha güvenli ve daha mutlu hissedebilecekleri kurumlara yönelmektedirler. Dolayısı ile karşılıklı güven ve çıkar ilişkisi doğmakta her iki tarafın da bir arada kalma çabası karşılıklı olduğu bulguları araştırmalar neticesinde gözlemlenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde örgütsel bağlılık kavram, tanım boyut gibi unsurları incelenirken ikinci bölümde örgütsel bağlılık kavramını etkileyen faktörler ele alınmıştır. Üçüncü bölümde iş tatmini kavramsal boyutu ile değerlendirilmiş olup dördüncü bölümde sağlık kurumlarında çalışanların örgütsel bağlılığı ile iş tatminleri arasında ki ilişkiler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Concept of job satisfaction and organizational commitment's been the subject of a lot of research. Manpower is the most important factor that upholds the organization. But in medical establisment manpower is everything. Thus the main goal of our study is to evaluate the organizational commitment and job satisfaction of the employees and to job satisfaction is determined as to provide solutions for. Conceptually organizational commitment of the healthcare workers have been evaluated and discussed for attitudinal and bahavioral commitment approachs and also discussed for the main factors that affect the organizational commitment and the relationship between job satisfaction and organizational commitment are discussed within institutional and individual terms. Nowadays medical establishments have gained more value with the reason of carrying the service variety and continuity to higher levels, they desire to have more experinced and educated employees and try different ways to increase the loyalty of employees, whereas employees head to the other establishments where they feel more safe and blissful. Thus observed result of the research emerge to hold together for mutual trust and benefit. The concept of organizational commitment in the first part of the study, the definition of elements such as size, were examined. Factors affecting the concept of organizational commitment in the second part are discussed. In the third part with the conceptual dimensions of job satisfaction were evaluated. In the fourth chapter of employees in health institutions of the relationship between organizational commitment and job satisfaction were evaluated.