Düşük doz hızlı brakiterapi kaynaklarının etrafındaki doz dağılımına etki eden faktörlerin monte carlo tekniği kullanılarak incelenmesi
The study of the factors whi̇ch affect to the dose di̇strubuti̇on around the low dose rate brachytherapy sources by usi̇ng monte carlo techni̇que
  1. Tez No: 371345
  2. Yazar: SEBİLE BAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET N. KUMRU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: LDR, EGSnrc, brakiterapi, BrachyDose, Pd-103, LDR, EGSnrc, brachytherapy, BrachyDose, Pd-103
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
AAPM TG-43 formalizmi LDR brakiterapi tohum kaynaklarının silindirik simetriye sahip olduğunu varsayar. Ancak TG-43 formalizminin bu varsayımı, hareketli iç bileşenlere sahip tohum kaynaklar için geçerli olmayabilir. Bu nedenle, bu çalışmada TheraSeed 200 Pd-103 tohum kaynağının iç bileşenlerinin alabileceği en muhtemel konumlar göz önünde bulundurularak hem silindirik simetrik hem de silindirik simetrinin bozulduğu geometri versiyonları tasarlandı. Kaynak geometrisindeki değişimin doz dağılımı üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla, oluşturulan geometri modelleri etrafındaki doz dağılımı EGSnrc Monte Carlo kodu olan BrachyDose ile hesaplandı. AAPM TG-43 nolu raporda yer alan doz hesaplama formalizmi kullanılarak, TheraSeed 200 kaynağının bu çalışmada modellenen her bir geometri versiyonu için doz hız sabiti, radyal doz fonksiyonu ve anizotropi fonksiyonu değerleri bulundu. Kaynak geometrisindeki değişimin TG-43 dozimetri parametrelerini önemli ölçüde değiştirdiği belirlendi. Geometrideki değişimin tek bir kaynak etrafındaki doz dağılımını önemli ölçüde etkilemesi nedeniyle, bu çalışmada incelenen kaynağın geometri modelleri kullanılarak oluşturulan çoklu-tohum kaynak konfigürasyonlarındaki doz dağılımları hesaplandı. Kaynak geometrisindeki değişimin çoklu-tohum kaynak implantlarındaki doz dağılımları üzerinde de önemli bir etkiye sahip olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
AAPM TG-43 formalism assumes that LDR brachytherapy seed sources have cylindrical symmetry. However the assumption of TG-43 formalism may not be true for seed sources which have mobile inner components. Therefore in this study, both cylindrically symmetric and non- cylindrically symmetric geometry versions have been designed by considering the most possible positions of the mobile inner components in the TheraSeed 200 Pd-103 seed source. The effect of the source geometry change on the dose distribution around the generated geometry models has been calculated by BrachyDose which is EGSnrc Monte Carlo code. By using the dose calculation formalism in the report AAPM TG-43, the dose rate constant, the radial dose function, and anisotropy function values have calculated for the each geometry versions which modeled in hereof the TheraSeed 200 source. It is determined that the variation in the source geometry changes dramatically the TG-43 dosimetry parameters. Wherefore the variation in the geometry affects significantly the dose distribution around a single source, the dose distributions in the multi-seed source configurations have calculated by using the examined source geometry models in this study. It is observed that the variations in the source geometry have a substantial effect on the dose distribution in the multi-seed source implants.