Bazi termolüminesans dedektörlerin farklı enerjilerdeki fotonlara karşı dedektör cevap fonksiyonlarının monte carlo yöntemiyle incelenmesi
The investigation of the detector response functions of the some thermoluminescence detectors against the photons in different energies by using monte carlo method
  1. Tez No: 371357
  2. Yazar: BÜNYAMİN AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET NURULLAH KUMRU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Monte Carlo, MCNP, Simülasyon, Dedektör, Foton, Monte Carlo, MCNP, Simulation, Detector, Photon
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Birçok Termolüminesanas (TL) dozimetreleri“personel doz eşdeğerini”ölçmek için farklı alanlarda kullanılmaktadır. TL malzemelerin değişik dozimetrik özelliklerinin ve karakteristiklerinin belirlenerek analizlerinin yapılması gerekmektedir. TL malzemeleri için dedektör cevap fonksiyonlarının enerjiye bağlılığını veren verileri elde etmek, deneysel yöntemler kullanıldığında oldukça güçtür ve büyük hata değerleriyle birlikte ölçülebilmektedir. Bu dedektörler, bilgisayar ortamında modellendiğinde ayrıntılı bilgi almak mümkün olabilmektedir. Bu çalışmada, farklı aktivatörler ile katkılanmış TLD olarak kullanılan LiF, CaSO4, CaF2 ve Li2B4O7, malzemeleri modellenmiştir. Noktasal ve yönlü foton kaynaklarından, farklı uzaklıklardaki TL dozimetrelerin dedektör cevap fonksiyonlarının enerjiye bağlılığı MCNP Monte Carlo simülasyon yöntemi ile bulunmuştur. Önceden yapılmış çalışmalardan elde edilen sonuçlar ile bu çalışmada elde edilen değerler karşılaştırılmıştır. Geniş enerji aralığında fotonların Bağıl TLD Cevapları hesaplanmıştır. Dedektöre katkılanan aktivatörler ve dedektör geometrisinin bağıl TLD cevaba etkisi incelenmiştir. TLD geometrisinin disk ve dikdörtgenler prizması biçiminde olması halinde sonuçlar karşılaştırılmıştır. Kaynak ve dedektör arasındaki uzaklığın ve kaynağın noktasal veya yönlü olmasının istatistiksel hataya etkileri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Many of the Thermoluminescence (TL) dosimeters are used in different areas in order to measure“personnel dose equivalent”. It's analyzes must be done by determining different dosimetric characteristics and specialty of TL the material. Obtaining data which supplies energy dependence of the detector response function for TL supplies is very difficult when experimental methods are used and can be measured with a large error value. It's possible to get the detailed information when these detectors are modeled at computers. In this study, LiF, CaSO4, CaF2 and Li2B4O7, materials which are used as“TLD”doped with different activators are modeled. Pointwise and directional photon sources, in different distances TL dosimeter detector response function of the energy dependence has been found by the method of the MCNP Monte Carlo simulation method. In previous studies with the results obtained have been compared with the values obtained in this study. Relative TLD responses are calculated wide energy range of photons Actuators participations the detector and the effect of the response to detector geometry's relative TL" are investigated. The results are compared with TLD geometry in the shape of disk and rectangular prism The effects of the statistical error of the distance between source and detector and the source's being directional or point was detected.