Kalite yönetim sistemi ile iş sağlığı ve işçi güvenliği yönetim sisteminin imalat sektöründe iş kazası ve meslek hastalıklarına etkisinin araştırılması
Investigation of quality management system and occupational health and safety management systems against work accidents and occupational diseases in manufacturing sector
  1. Tez No: 374507
  2. Yazar: ERGİN GENÇER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH DURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite, imalat sektörü, iş kazaları, meslek hastalıkları, iş sağlığı ve güvenliği, Quality, manufacturing sector, work accidents, occupational diseases, occupational health and safety
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
İmalat sektöründe, İş Sağlığı ve İşçi Güvenliği Yönetim Sistemi ile Kalite Yönetim Sisteminin iş kazaları ve meslek hastalıklarına etkisini araştırmak üzere gerçekleştirilen bu çalışma çok tehlikeli sınıfta yeralan işletmede uygulanmıştır. ISO 9001 ve OHSAS 18001 belgelerine sahip fabrikada, araştırmaya katılan toplam 60 çalışan ve yöneticiye 6331 sayılı İş Güvenliği Kanunu'da esas alınarak; "İş Sağlığı ve İşçi Güvenliği Yönetim Sistemi ile Kalite Yönetim Sistemi kapsamında hazırlanan anket soruları yöneltilmiştir. Çalışmada yeralan soruların iç tutarlılığını hesaplamak amacıyla her iki anket için öncelikle Cronbach's Alpha değerleri hesaplanmış ve bu veriler istatistiksel açıdan yorumlanmıştır. Belirli anket sorularının yönetici ve çalışan anketleri arasında farklılık gösterip göstermediği ki-kare testi ile değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular kapsamında iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesinde yönetim sistemlerinin önemli etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Gerçekleştirilen araştırmaya göre kazaların önemli sebebinin %65 oranında dikkatsizlik ve dalgınlıktan kaynaklandığı, bu noktada yönetici ve çalışanlar arasındaki iş birliğinin artırılması, yasal düzenlemelerin yeterince uygulanıp devlet tarafından denetlenmesi ve iş güvenliğinin bir kültür haline getirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The impacts of occupational health and safety management systems on occupational accidents and diseases in manufacturing industry were investigated through a corporation that categorised under“very dangerous”class. A questionnaire based on Occupational safety law no 6331 were conducted on 60 workers and managers in total that works for the mentioned factory that has ISO 9001 and OHSAS 18001 qualifications. To calculate the coherence of the questions in both questionnaires, Cronbach's Alpha values were obtained and the results were discussed in the study. Moreover, selected questions were examined using K-square test to determine if there is a difference between the questionnaires of workers and managers. The results showed that management systems have an important role in preventing occupational accidents and diseases. Additionally, it was found that accidents generally arise from carelessness and inattention, therefore the provision of an effective cooperation between managers and workers and the application and inspection of occupational safety standards in the workplaces by government officials is quite crucial.