Japon bıldırcınlarında kuluçkalık yumurta ağırlığının, kuluçka ve kuluçka sonrası performans özelliklerine etkisi
The effect of the hatching egg weight on the hatchery and after hatchery features performance of the Japanese quail
- Tez No: 374632
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Japon bıldırcını, yumurta ağırlığı, kuluçka randımanı, embriyonik ölüm, canlı ağırlık artışı, yemden yararlanma, yaşama gücü, Japanese quail, egg weight, hatchability values, embryonic mortality, live weight gain, feed conversion ratio, survivability
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışma, yumurta ağırlığının kuluçka özelliklerine ve kuluçka sonrası elde edilen bıldırcın civcivlerinin, genel performans kriterlerine olan etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma; KSÜ Ziraat Fakültesi, Kanatlı Hayvanlar Araştırma ve Uygulama Ünitesinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, damızlık Japon bıldırcını (Coturnix Coturnix Japonica) sürüsünden elde edilen 1200 adet kuluçkalık yumurta; ağırlıklarına göre 10 g ve altı, 11 g, 12g, 13g, 14 g ve üzeri olmak üzere 5 farklı ağırlık grubuna ayrılmıştır. Kuluçka özellikleri ile ilgili olarak gruplarda; döllülük oranı, çıkış gücü, kuluçka randımanı, erken, orta, geç dönem embriyonik ölüm ve kabuk altı ölümleri belirlenmiştir. Kuluçka sonrası genel performans ile ilgili olarak gruplarda; kuluçka çıkış ağırlığı, 6 haftalık canlı ağırlık değişimi, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı ve yaşama gücü değerleri saptanmıştır. Araştırmada döllülük oranı gruplara göre sırasıyla, (%) 91.07, 86.51, 90.38, 83.57 ve 78.71 olarak tespit edilmiş, çıkış gücü, (%) 64.71, 51.60, 57.14, 58.12 ve 50.82 olarak, kuluçka randımanı ise aynı sırayla (%) 58.93, 44.64, 51.65, 48.57 ve 40.00 olarak saptanmıştır. Erken dönem embriyonik ölüm oranları, gruplara göre sırasıyla, (%)15.69, 38.00, 33.74, 29.49 ve 35.25, orta dönem (%)8.82, 2.80, 3.65, 4.70 ve 3.28 geç dönem (%) 5.88, 5.60, 3.95, 6.41 ve 5.74 olarak tespit edilmiştir. Kabuk altı ölüm oranları ise aynı sırasıyla (%) 4.90, 2.00, 1.52, 1.28 ve 4.92 olarak bulunmuştur. Araştırmada gruplara göre günlük çıkış ağırlıkları sırasıyla, 6.50g, 6.97g, 7.50g, 8.19g ve 8.58g, Altıncı hafta canlı ağırlıklar ise;185.31g, 183.28g, 187.61g, 194.80g ve 189.58g olarak bulunmuştur. Yemden yararlanma oranları da sırasıyla, 4.75, 4.42, 4.70, 4.53, 4.86 olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak; Yumurta ağırlığı ile günlük canlı ağırlık arasında önemli bir ilişki olduğu, ancak 6. Hafta sonu itibarıyla bu etkinin kaybolduğu tespit edilmiştir. En fazla canlı ağırlık kazancının 3. ve 4. haftalarda meydana geldiği, büyük yumurtalarda kuluçka randımanının düşük olduğu, bu nedenle 13g'dan daha ağır yumurtaların kuluçkada kullanılmaması kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the work to determine the effects of the egg weight on the hatching and obtained quail chicks general performance. This work was carried out at the avian research unit of the KSU Agriculture Faculty. In the present work 1200 eggs of breed Japanese quail (Coturnix Coturnix Japonica) were used. Eggs were divided in 5 groups according to their weights such as; 10 g and less, 11 g, 12g, 13g, 14 g and heavier. For the hatchery characteristics fertility rate, hatching, hatchability values, early, medieval and late embryonic mortalities and shell related mortalities were determined. After hatching for general performance, hatching weight, 6 weeks live body weight gain, feed intake, feed conversion efficiency and mortality rate were determined. Fertility rates, for each groups, were found to be 91.07, 86.51, 90.38, 83.57 and 78.71(%), respectively. hatchability values, for each groups, were found to be 64.71, 51.60, 57.14, 58.12 and 50.82 (%) respectively. Hatchability for each groups, were found to be 58.93, 44.64, 51.65, 48.57 and 40.00 (%) respectively. Early embryonic mortality rate, for each groups, were found to be 15.69, 38.00, 33.74, 29.49 and 35.25 (%) respectively. Medieval embryonic mortality rate, for each groups, were found to be 8.82, 2.80, 3.65, 4.70 and 3.28 (%) respectively. Late embryonic mortality rate, for each groups, were found to be 5.88, 5.60, 3.95, 6.41 and 5.74 (%) respectively. Chicks weight after hatchery, for each groups, were found to be 6.50g, 6.97g, 7.50g, 8.19g and 8.58g respectively. At the end of the six weeks the weights of the quails, for each groups, were found to be 185.31g, 183.28g, 187.61g, 194.80g and 189.58g respectively. Feed conversion efficiency also for each groups, were found to be 4.75, 4.42, 4.70, 4.53 and 4.86 respectively. As a result there is significant correlation between egg weight and daily live weight; however this effect decreased at the end of the sixth weeks. The maximum live weight gain were observed at the 3rd and 4th weeks. Less hatching were observed in heavier egg weight groups. Therefore it can be concluded that egg weight higher than 13g should not be used hatchery.