Kozmetik amaçla kullanılacak niasinamid içeren su/yağ/su tipi çoklu emülsiyonunun hazırlanması
Preparation of water/oil/water type multiple emulsion containing niacinamide for cosmetic purpose
- Tez No: 375061
- Danışmanlar: DOÇ. DR. F. FİGEN TIRNAKSIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Çoklu emülsiyonlar, niasinamid, Multiple emulsion, niacinamide
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kozmetoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
ÖZETBu çalışmanın amacı çoklu emülsiyonların (ÇE) karakteristik özellikleri ile içerikleri arasındaki ilişkiyi incelemek ve ÇE'ların yapı özellikleri üzerinde emülgatör %'sinin ve yağ tipinin etkisini gözlemektir. ÇE'lar iki basamaklı emulsifikasyon yöntemiyle oda sıcaklığında hazırlandı. Parafin, Miglyol818 ve paraffin ve Miglyol karışımı yağ fazı olarak kullanıldı. AbilEM90 ve PluronicF127 lipofilik ve hidrofilik emülgatör olarak kullanıldı. Niasinamid suda çözünebilen dermakozmetik etkin madde olarak kullanıldı. ÇE'lar yüksek iç faz içeriği ile hazırlandı. ÇE'ların stabilitesi viskozite, iletkenlik ve damlacık boyutu ölçümleri ile değerlendirildi. Yapı analizi parametreleri olan sertlik, kohesiflik ve kıvam farklı problar kullanılarak ölçüldü. Sonuçlar yağ fazının özelliğinin ÇE'ların özelliklerini etkilediğini gösterdi. Özellikle yağın polaritesi niasinamidin iç sulu fazdan dış faza geçişinde önemli bir rol oynadı. Salım verileri iç sulu fazda hapsedilmiş niasinamidin salım hızının yavaş ve altı saat içinde salınan miktarının % 60'dan az olduğunu gösterdi. Efektif difüzyon katsayısı emülgatör konsantrasyonundan ve yağ miktarından etkilendi. Lipofilik emülgatörün artışı ile salım hızının gecikmesi doğrusallık gösterdi. Bununla beraber hidrofilik emülgatörün miktarının artması salım hızını azalttığı bulundu. Zamanla ÇE'ların viskoziteleri azaldı ve elektriksel iletkenlikleri arttı. Yapı analizi çalışmalarından elde edilen sonuçlara göre emülgatörün miktarının elastikiyet üzerinde belirgin bir etkisi olmadığı ancak hidrofilik emülgatörün miktarının kohesiflik üzerinde az bir etkisi olduğu bulundu. Sertlik ve kayma işi arasında negative bir korelasyon bulundu. ÇE'ların yapı analizleri ile ilgili kesin bilgileri elde etmek için daha fazla çalışma yapılması gerektiği sonucuna ulaşıldı. Sonuç olarak Miglyol veya Miglyol/sıvı parafin karışımı kullanılarak niasinamid içeren su/yağ/su ÇE'lar formüle edilebildi. Ancak daha stabil çoklu emülsiyonlar için daha fazla çalışma gereklidir
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe aim of this research was to investigate the relation between the composition and the characteristic properties of multiple emulsion(ME) and to observe the effects of oil type and percentage of emulsifiers on the textural characteristics of multiple emulsions. MEs were prepared by a two step emulsification procedure at room temperature. Paraffin, Miglyo818 and the mixture of paraffin and Miglyol were used as an oil phases. AbilEM90 and PluronicF127 were used as lipophilic and hydrophilic emulgators. Niacinamide was used water soluble dermocosmetic substance. MEs were prepared with high content of inner phase. Evaluations the stability of MEs were done by viscometric, conductometric and granulometric methods. Textural properties such as hardness, cohesiveness, consistency and work of shear were measured with different probs. The results indicated that; the nature of oil phase affected the characteristics of MEs. Especially oil polarity played an important role in the transport of niacinamide from internal aqueous phase to external phase. Drug release data indicated that the release of niacinamide entrapped in the internal aqueous phase was slow and the percentage of released amount was less than 60 % for six hours. The effective diffusion coefficient was affected by the concentration of the emulsifiers and oil amount. The more the lipophilic emulgator is increased, the more the release is delayed. The release rate decreased with increasing the amount of hydrophilic emulgator. Viscosities of the MEs were decreased and the electrical conductivity values were increased with time. The results of textural analysis indicated that the emulsifier amount did not exert a significant influence on elasticity, but the amount of hydrophilic emulsifier had little influence on cohesiveness. A negative correlation was found between the hardness and the work of shear. It was concluded that the more work is required in order to elucidate the exact textural properties of MEs.As a result w/o/w MEs containing niacinamide could be formulated using Miglyol or oil Miglyol/liquid parafin mixture. However, further studies are needed to obtain more stable MEs.