Türk üniversite takımlarında yer alan badmintoncuların bazı fiziksel parametrelerinin ve fizyolojik özelliklerinin incelenmesi
Examination some physical parameters and physiological features of badminton players take part in Turkish university teams
  1. Tez No: 375073
  2. Yazar: ZAFER ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ŞENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Badminton, Kuvvet, Esneklik, Somatotip, Badminton, Strenght, Flexibility, Somatotype
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Antrenman ve Hareket Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmanın amacı; Üniversiteler Türkiye Badminton Süper Lig Şampiyonasına katılan erkek badminton oyuncularının bazı fiziksel ve performans parametrelerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Deneklerin somatotip, vücut kompozisyonu ve bazı performans parametreleri (esneklik, dikey sıçrama, el-sırt-bacak kuvvetleri) alan ve laboratuar testleri ile tespit edilmiştir. Bu çalışmada denek grubunu yaşları 22,03±1,96 yıl, boyları 177±6,53 cm, vücut ağırlıkları 78,46±12,41 kg olan toplam 34 gönüllü sporcu oluşturmuştur. Verilerin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma, minimum ve maksimum değerler kullanılmıştır. Araştırmaya katılan badmintoncuların sol pençe kuvveti 44,87±7,56kg, sağ pençe kuvveti 49,44±8,95kg, sırt kuvveti 128±25,81kg, bacak kuvveti 176±58,29kg olarak bulunmuştur. Araştırmaya katılan badmintoncuların esneklik değerleri 25,11±8,52 cm. olarak, badmintoncuların dikey sıçrama değerleri ise 47,91±9,90 cm olarak tespit edilmiştir. Badmintoncuların endomorf değerleri 3,19±1,02, mezomorf değerleri 5,11±1,34, ektomorf değerleri 2,04±1,16, olarak bulunmuştur. Araştırma sonuçlarına göre badminton oyuncularını mezomorfik endomorfik özellikleri daha baskın çıkmaktadır. Sonuç olarak elde edilen bulgulara göre, literatür ile karşılaştırıldığında, pençe - bacak kuvveti ve dikey sıçrama parametreleri üniversite takımlarında oynayan badmintoncularda yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the some physical and performance parameters of male badminton player's who participated Championship of Turkey Universities Badminton Super League In this study; the subject group includes totally 34 volunteer sportsmen who are at the age of 22,03±1,96, height of 177±6,53 cm and weight of 78,46±12,4 kg. The somatotype, body composition and some performance parameters (flexibility, vertical jump, hand-back-leg power etc.) are made stable with the area and laboratory tests. Mean, standart deviation, minimum and maximum values are used in the analysis of the datas. It was found that left, right hand grip, back and knee strength were as 44,87±7,56kg, 49,44±8,95kg, 128±25,81kg and 176±58,29kg. It was determined that the values of flexibilty were as 25,11±8,52 cm. and the vertical jump was found as 47,91±9,90 cm. The badminton players endomorph; mesomorph and ektomorph values was detected as 3,19±1,02; 5,11±1,34 and 2,04±1,16. According the result of the research, badminton players meso-endomorph features are dominant. In conclusion, According to the obtained datas which are compared with the literature, hand- leg power and vertical jump parameters were found high in badminton players played in the university?s teams.