Acil servisten taburcu edilen troponin 1 yüksekliği olan hastaların bir aylık prognozları
Prognosis of patients, discharged from emergency department wi̇th elevated troponin i, in one mount from discharge
- Tez No: 375158
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RIDVAN ATİLLA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: emergency department, troponin I, prognosis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
AMAÇ: Bu çalışmamızda, kardiyak Troponin (cTnI) yüksekliği olduğu halde iskemik kardiyak neden dışlanıp Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Acil Servisinden taburcu edilen hastaların 1 ve 28 günlük prognozlarını tanımlamayı amaçladık. YÖNTEM: Bu çalışmada Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Acil Servisine 01.01.2011–01.07.2013 tarihleri arasında başvuran Troponin I yüksekliği tespit edilen hastaların geriye dönük dosya taraması yapıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi Hastane Bilgi Yönetim Sisteminden ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Medula Sistemi üzerinden hastaların epikriz ve sonlanım bilgilerine ulaşıldı ve 1 ve 28 günlük prognozları araştırıldı. Bilgilerine ulaşılamayan hastalar telefonla arandı. Verilerine ulaşılamayan hastalar çalışma dışı bırakıldı. BULGULAR: Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Acil Servisine çalışma süresince 210.243 hasta başvurdu. cTnI yüksekliği olan ve taburcu edilen 336 hasta çalışmaya alındı. Hastaların en sık başvuru yakınması, göğüs ağrısı idi. Hastaların %34' ünün taburculuk sonrası tekrar bir kuruma başvurduğu görüldü. Hastaların yaşı arttıkça mortalitelerinin de arttığı görüldü. SONUÇ: Bu çalışmada Troponin I düzeyinin yüksek olması ile taburculuk sonrası 28 günlük dönemde mortalite oranlarında anlamlı ilişki bulundu. ANAHTAR KELİMELER: Acil Servis, Troponin I, Prognoz
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to evaluate the prognosis of patients discarged with elevated Troponin I (cTnI) from University of Dokuz Eylül, School of Medicine, Department of Emergency Medicine in 1 to 28 day from discharge. Methods: In the present study, we evaluated the medical records of patients who admitted with elevated cTnI to University of Dokuz Eylül, School of Medicine, Department of Emergency Medicine in between 01.01.2011 and 07.01.2013, retrospectively. We determined the prognosis of patients in the first day and 28 days after discharge using the medical records of Dokuz Eylul University Faculty of Medicine Hospital and Social Security Institution. Patients that their medical records could not be reached were called by phone. Patients that their medical records could not be reached yet, were excluded from the study. Results: In the study period (between 01.01.2011 and 07.01.2013) 210.243 patients admitted to Dokuz Eylul University Faculty of Medicine Emergency Department. Three hundred and thirty six patients that were discharged with elevated cTnI, were included the study. The most common symptom at admittion to emergency department was chest pain. Thirty four percentage of patients had admitted to another hospital. We also found that the mortality increased with age. Conclusion: In the present study, a significant relation between high cTnI level at admission to emergency department and mortality after discharge.